2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XVII.kerület

Tovább gyorsulunk!

Ismét fontos fejlesztéseknek lehettek tanúi a helyiek tavaly. Fókuszban az egészségügy, megkezdődött az orvosi rendelők felújítása, újabb iskolákat korszerűsítettek, befejeződött a csatornázás, utak épültek. Immár hat szabadtéri tornaparkban lehet javítani a kondíciót, kézzelfogható közelségbe került a Rákos-patak menti kerékpárút meghosszabbítása.

Rákosmente Önkormányzata hordógurítással egybekötött útavató ünnepséget rendezett (Fotó: Keresztesi Balázs)

Újévi, első lapszámunkban arra kértük Riz Levente polgármestert, összegezze a 2015-ben történteket. Több iskolán és egészségügyi intézményen végzett munkálatok is befejeződtek.


– 2015-ben a Balassi, a Kőrösi és a Czimra iskolák épületei újultak meg. Az orvosi rendelők közül többet korszerűsítettünk, az SZTK modernizációját is megkezdtük – kezdte Riz Levente. – Olyan épületekről beszélünk, amelyek harminc-negyven éve épültek, azóta nem történt felújítás, igazán rájuk fért a fejlesztés. A fenntartásuk is olcsóbb ezáltal, és csökkent a károsanyag-kibocsátásuk – foglalta össze a beruházások menetét a polgármester.

Kőrösi Általános iskola (Fotó: Máté Krisztián)

Ráfért a Kőrösire a változás (Fotó: Máté Krisztián)

– Sok utat rendbetettünk. Az egyik legrégebb óta hiányolt fejlesztés a Csabagyöngye utca felújítása. Busz jár arra, az aszfalt pedig kritikán aluli állapotban volt. A Rákoskert sugárút és a Kucorgó tér burkolatát is kicserélték. Százszázalékos lett Rákosmente csatornázottsága, az évtizedekig poros utcák végre szilárd, bitumenes felületet kaptak. Három kilométer hosszan építettünk kerületszerte járdákat, ezt idén még nagyobb erőkkel folytatjuk – összegzett Riz Levente.


A polgármester maga is sportol, szívügye a kerékpárút fejlesztése.

– A Rákos-patak teljes hosszán kialakítandó bicikliút régi vágyunk. Az érintett településekkel összefogtunk, a Fővárosi Önkormányzattal közösen nyújtunk be uniós pályázatot. Várjuk a kiírást a kormány részéről, a munka 2017-ben indulhat. A sportos, egészséges életmódot más módokon is népszerűsítjük: hat helyszínen alakítottunk ki kültéri fitneszparkokat. A közterületek korszerűsítése is folytatódik. 2016-ban megújul Rákoscsaba és Rákoskert egykori „faluközpontja”, végre megkaptuk az építési engedélyt, tavasszal startol a beruházás.

Peremkerületként Rákosmente egyik legnagyobb gondja a tömegközlekedés javítása. Sokan emlékezhetnek még, hogy legalább egy óra alatt lehetett eljutni akár csak az Örs vezér terére is, ami ma már fél óra alatt is teljesíthető.

– 2016-ban Akadémia-újtelepről egy új buszjárat indul majd az Örsre. Az expresszjáratokat sűrítik Rákoscsaba, Rákoskert és Rákoshegy irányából. Már tavaly óta járnak ráhordó midibuszok a vasútállomásokra, most, hogy elkészült a csatornázás, a legkeletibb rákoscsabai területről is hamarosan beindul a járat.

A kertvárosi jelleg erősítésére nagy hangsúlyt fektet a városrész vezetősége. Lombzsákok kiosztásával, faültetési programmal, tizennégy új kutyafuttatóval, a kutyapiszokgyűjtő-edények megduplázásával igyekeznek zöldebbé tenni Rákosmentét, környezettudatos viselkedésre ösztönözni a helyieket.

Mikor lesz sportcsarnok?

Szükség van egy sportcsarnokra, ezt többször is kijelentették már.

– A növekvő gyerekszám miatt évről évre több osztályt kell indítani az iskolákban, a kötelező napi testnevelésórákat egyre nehezebben lehet megoldani. A kerületi sportkluboknak is szükségük lenne rá. Színvonalas kulturális programok, szalagavatók, vásárok, konferenciák is helyet kapnak majd az épületben. Jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, készen vannak a kiviteli tervek. Az ígéretnek megfelelően a kormánynak kell még rábólintania. Várjuk a döntést – avatott be a részletekbe a polgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.