2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Aktuális

Tudunk még néhány dolgot a CSOK-ról!

Február elejére elkészülnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részletesen szabályai. A kormányzati program keretei már most is nagyjából világosak, de azért van még itt néhány információ, amely fontos lehet a csok-ra pályázóknak.

ház, építkezés, ingatlan (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Hosszú időre röghöz köti a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) azokat, akik lehívják a három gyerek után járó 10 millió forintos állami támogatást – ezt mondja ki a vonatkozó jogszabály. A lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet ugyanis úgy szól, hogy ezen összeg folyósításának az a vállalás is az egyik feltétele, hogy az adott ingatlant tíz évig nem értékesítik. Ehhez kapcsolódóan a szabályozás azt is kimondja, hogy az igénylőnek és a további családtagoknak a felépített, vagy a megvásárolt lakás bejelentett lakóinak kell lenniük.


A rendelet azt is tartalmazza, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől, vagy a használatbavételi engedély megadásától számított 10 éves időszakra az állam javára jelzálogjogot jegyeznek be, ennek biztosítása érdekében pedig elidegenítési és terhelési tilalmat is kikötnek. Ezeknek a kérelmezését egyébként a csok-ot folyósító hitelintézet bonyolítja le.

Az állami támogatás mellett az államilag támogatott hitel esetében is van néhány fontos hírünk az erre pályázóknak. Ilyen például, hogy bár a 10 millió forintos kölcsön futamideje 25 év, adott a lehetőség előtörlesztésre is. Ennek mikéntjét azonban elsősorban a bankok határozzák meg, és úgy tudjuk, hogy a szabott feltételek leginkább attól függnek majd, hogy mikor kezdeményezi valaki a végtörlesztést. Azt is érdemes észben tartani, hogy a hitelhez kapcsolódó kamattámogatás azt jelenti, hogy a 3 százalékpontos állami kedvezménnyel a ténylegesen fizetendő kamat garantáltan 3 százalék a 25 éves futamidői alatt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Változékony lesz az idő a jövő héten: napsütésre, de esőre, zivatarra is készülni kell. Ismét többször lesz erős, olykor viharos a szél. A hőmérséklet is ingadozni fog, olykor csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, máskor 18 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

 • Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

  Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

  A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor’s is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).