EUR: 338,36 Ft
CHF: 318,76 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Tuzson: felháborító, hogy a vörösiszap-katasztrófának nincsenek felelősei

A kormány felháborítónak tartja, hogy egy olyan súlyú ügyben, mint a vörösiszap-katasztrófa, amelynek tíz halálos áldozata is volt, nincsenek felelősök – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este, a Veszprémi Törvényszék felmentő ítéletére reagálva.

Tuzson Bence azt mondta: arra szeretnének törekedni, hogy az igazság győzzön, ezért “nyomatékosan felhívják” a hatóságokat, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen, mert “az igazságnak ki kell derülnie”.


Közölte: a kormány már szabályozta ezt a területet, és fontos, hogy olyan biztonsági rendszer jöjjön létre, valamint a hatóságok is úgy végezzék a munkájukat, hogy ilyen katasztrófák ne ismétlődhessenek meg.

Ugyanakkor – fűzte hozzá az államtitkár – ha már előfordult ilyen katasztrófa, akkor a valóságot, az igazságot “nem lehet takargatni”.

Ferenczi Gábor (Jobbik), Devecser polgármestere ugyancsak az M1 aktuális csatornának azt mondta: felháborító, hogy évek telnek el, várják az ítéletet, és végül mindenkit felmentenek a vádpontok alól egy olyan tragédia után, amely több ember halálát okozta, sokan megsérültek, elveszítették otthonukat.

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszappernek mind a tizenöt vádlottját. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Kapcsolódó Cikkek