EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb IX.kerület

Veszély már nincs, most kezdődik a tényfeltárás

Lezárult a Budapesti Vegyiművek veszélyes történetének első fejezete. A mérgező hulladékokat elszállították, hamarosan pedig elkezdődik a talaj és a környezet vizsgálata, hogy kiderüljön, milyen kármentesítésre van szükség.

Tarnai Richárd, Elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről a veszélyes hulladékokat tartalmazó hordókat (Fotó:Keresztesi Balázs)

Már egyetlen egy veszélyes anyagot tartalmazó hordó sincs a Vegyiművek területén
(Fotó:Keresztesi Balázs)

– A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. A zömét – 1870 tonnát – már meg is semmisítették, a maradék ártalmatlanítása a nyáron befejeződik. A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került.


– Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állnia – mondta Tarnai Richárd, aki szerint a veszélyes hulladékok elszállításával egy 140 éves probléma oldódott meg. –Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, mi a helyzet a telephelyen, de senki nem tett semmit – mondta.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy most kezdődik a tényfeltárás időszaka, megvizsgálják, mi maradt a talajban és a környezetben. Tarnai Richárd elmondta, becsléseik szerint az elszállíttatás költségének mintegy tizedébe kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata. Tájékoztatása szerint a társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.
Tarnai Richárd közölte, tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani.
Szólt arról is, hogy Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése.
Tarnai Richárd közölte azt is, a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben.

Tarnai Richárd, Elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről a veszélyes hulladékokat tartalmazó hordókat (Fotó:Keresztesi Balázs)

Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint egy 140 éves probléma oldódott meg az Illatos úton
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Bácskai János, Ferencváros polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a mérgező anyagok elszállításával megszűnt a valós veszély.


– Az önkormányzatnak nem nagyon van lehetősége beavatkozni, sem jogilag, sem anyagilag, úgyhogy köszönet a kormánynak, hogy átvállalta ezt a tulajdonosoktól – mondta Bácskai János. – Ma már nem igaz az, hogy a telep közvetlen veszélyt jelent a környéken élőknek. Hogy a környezeti elemekben milyen károsodások lehetnek, annak kiderítése pedig a jövő feladata.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek