2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Külföld

40 Iszlám Állam katonát ítélek halálra

Egy iraki bíróság csütörtökön 40 embert ítélt halálra, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezethez tartoznak és több száz – az iszlamisták fogságába került – iraki katonát mészároltak le 2014-ben.

Az észak-iraki Tikrit városának határában lévő Camp Speicher támaszpont az IÁ brutalitásának jelképévé vált azóta, hogy a dzsihadista szervezet a síiták iránti gyűlöletből mintegy 1700 – a hadseregbe frissen belépett – katonát mészárolt le ott 2014 közepén, amikor a területet ellenőrzése alá vonta. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet viszont 770-re becsüli a megölt katonák számát.


A bagdadi büntetőbíróság a terrorizmussal vádolt személyek közül hetet bizonyítékok hiányában felmentett, majd szabadon engedett – mondta Abdul-Sattar al-Birkudar iraki igazságügyi szóvivő.

Iraki kormányerők tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe a tömeges gyilkosságok kapcsán, miután tavaly visszafoglalták Tikritet a dzsihadistáktól. A hatóságok 2015 áprilisában 14 tömegsírra leltek, amelyekben a megölt katonákat hantolták el az iszlamisták.

Tavaly júliusban az őrizettbe vett szélsőségesek közül 24-et kötél általi halálra ítélt egy bagdadi bíróság. Ügyükben azonban fellebbeztek, és jelenleg várják annak eredményét. Összesen több mint 600 gyanúsított van – közölte egy igazságügyi tisztségviselő.

A londoni székhelyű Amnesty International (AI) jogvédő szervezet élesen bírálta a halálbüntetésekhez vezető eljárást, amelyet “alapvetően hibásnak” valamint “az emberi életet és igazságot semmibe vevőnek” minősített. Az AI szerint ezzel az idén Irakban halálra ítéltek száma már megközelíti a százat.

Kapcsolódó Cikkek