EUR: 311,50 Ft
CHF: 265,94 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

A japán nagyvállalatok közül elsőként a Panasonic elismerte a melegházasságot

A japán nagyvállalatok közül elsőként a Panasonic ismerte el a melegházasságot, megfigyelők szerint a döntést az üzleti szféra sok szereplője követheti.

A világszerte 250 ezer főt foglalkoztató konszern csütörtökön jelentette be, hogy áprilistól azonos nemű házastársaknak is megadja mindazokat a vállalati juttatásokat, amelyek a heteroszexuális házasságban élő alkalmazottait megilleti.


“Gondolkodásunk alapja az, hogy tiszteletben kell tartani az egyént, és elismerni, erősíteni kell minden ember egyedi mivoltát” – közölte a cég egy közleményben.

Az olyan nagy és konzervatív vállalatok személyzeti politikájának módosulása, mint amilyen Panasonic, valószínűleg befolyásolni fog más cégeket is a konformizmusáról híres Japánban – jegyezte meg az AP.


A Kyodo szerint a változtatást alkalmazottak kérték, de a melegházasság elismerése összefügg azzal is, hogy a Panasonic az egyik fő szponzora a 2020-as tokiói olimpiának, márpedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltja a hátrányos megkülönböztetést a nemi érdeklődés iránya alapján.

Japánban az állam nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy élettársi kapcsolatát, néhány önkormányzat azonban saját hatáskörében megtette ezt. Elsőként tavaly novemberben a tokiói Sibuja kerület ismerte el a meleg párokat, példáját Szetagaja kerület és Iga város követte eddig.

A sokféle háztartási készüléket gyártó japán cég közölte, hogy a vállalat alapszabályába is be akarja iktatni a diszkrimináció tilalmát.

A Panasonic egyébként ismert úttörő kezdeményezéseiről, így például az elsők között kezdte megjutalmazni azon dolgozóit, akik szabad idejük egy részét testedzésnek szentelik. Ez szokatlannak számított Japánban, ahol a tipikus dolgozó hosszú órákon át dolgozik az íróasztalához vagy munkapadjához tapadva, nem törődve az egészségével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.