2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Külföld

Az elmúlt 10 év vasúti szerencsétlenségei Európában

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, Bad Aiblingnál. Az egyvágányos vonalon a Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból frontálisan ütköztek össze. A balesetben legkevesebb nyolcan meghaltak, és csaknem 150-en megsérültek. A halálos áldozatok száma még bizonytalan.

2006. január 13. – OROSZORSZÁG: A dél-oroszországi Uszty-Labinszkban összeütközött egy vonat és egy busz. A szerencsétlenségben huszonegyen vesztették életüket.


2006. január 23. – MONTENEGRÓ: Podgorica közelében kisiklott és szakadékba zuhant egy vonat. A katasztrófában negyvenöt utas meghalt és 197 megsérült, köztük egy magyar könnyebben.

2006. augusztus 21.- SPANYOLORSZÁG: Kasztília és León autonóm körzet Palencia tartományában kisiklott egy expresszvonat hat vagonja, hat ember meghalt, 36 megsebesült.


2006. szeptember 22. – NÉMETORSZÁG: Az ország északi részén fekvő Lathen közelében balesetet szenvedett egy mágnesvasúti szerelvény, huszonhárom ember meghalt, tízen súlyosan megsérültek.

2006. október 11. – FRANCIAORSZÁG: Az észak-franciaországi Zoufftgen városában frontálisan összeütközött egy személyvonat és egy tehervonat. A balesetnek tizenkét halottja és 21 sérültje volt.

2008. február 29. – BULGÁRIA: Tűz ütött ki egy személyvonaton, a lángokban nyolc ember lelte halálát, akik a vonat két hálókocsijában utaztak.

2008. augusztus 8. – CSEHORSZÁG: Studénka közelében kisiklott egy EuroCity gyorsvonat, miután egy felújítás alatt álló közúti híd pillére rádőlt a sínekre. A balesetnek hét halálos áldozata és 75 sérültje volt.

2009. június 30. – OLASZORSZÁG: Viareggio város pályaudvarán kisiklott egy tehervonat, amelynek két, cseppfolyós gázt szállító tartálykocsija felrobbant. A balesetnek huszonegy halottja és 25 súlyos sérültje volt.

2009. november 27. – OROSZORSZÁG: A Moszkvából Szentpétervárra tartó Néva Expressz 14 kocsijából négy kisiklott, miután a vasúti sínek közelében nagy erejű robbanás történt. A balesetben huszonhat ember meghalt, százan megsebesültek.

2010. február 15. – BELGIUM: Brüsszeltől nem messze, a flandriai Halle (francia nevén Hal) város egyik pályaudvarának közelében összeütközött két, egymással szemben haladó személyvonat. Több vagon kisiklott, volt, amelyik felborult, és egy harmadik szerelvényben is kár keletkezett. A balesetben tizennyolcan meghaltak, 11-en súlyosan, további 114-en könnyebben megsérültek.

2012. március 4. – LENGYELORSZÁG: Két személyvonat ütközött össze a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél. A balesetben tizenhatan meghaltak, és 57-en megsérültek, közülük négyen súlyosan. A vizsgálat szerint a baleset előtt néhány perccel elromlott egy váltó és egy szemafor.

2013. július 12. – FRANCIAORSZÁG: Kisiklott egy vonat a Párizshoz közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek hat halálos áldozata volt, 9-en súlyosan és 21-en könnyebben megsérültek.

2013. július 24. – SPANYOLORSZÁG: Kisiklott egy vonat az észak-spanyolországi Galícia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela pályaudvara közelében, nyolcvan ember meghalt, 145-en megsérültek.

2014. február 8. – FRANCIAORSZÁG: Kisiklott egy vonat Alpes-de-Haute-Provence megyében. A balesetben legalább két ember meghalt, az egyik áldozat egy orosz állampolgárságú nő volt. Kilencen megsérültek, egyikük súlyosan.

2014. augusztus 1. – NÉMETORSZÁG: Személyvonatba hajtott egy tehervonat Mannheim főpályaudvarának területén, a balesetben 35 ember sérült meg, négyen súlyos sérüléseket szenvedtek. Az ütközés miatt a 110 utast szállító személyvonat kilenc kocsijából öt kisiklott, az első kettő felborult.

2015. november 14. – FRANCIAORSZÁG: Túl nagy sebesség miatt kisiklott a francia gyorsvasút (TGV) egyik szerelvénye Eckwersheimnél, a német határ közelében, legalább heten meghaltak, tizenegy ember súlyosan megsérült.

Kapcsolódó Cikkek