EUR: 323,72 Ft
CHF: 284,86 Ft
2018. augusztus 20., hétfő
István

Béren kivüli juttatás

Az Erzsébet-utalvány az első a cafeteriázásban

Tanulmány készült a béren kívüli juttatások hazai jellemzőiről, ebből kiderül, hogy mire számíthatnak a munkavállalók idén a cafeteria terén. Akik multinál dolgoznak, örülhetnek, ők biztosan kapnak béren kívüli juttatást. Nagy eséllyel Erzsébet-utalvány formájában, háromból két munkahely legalábbis ezt választja.

cafeteria, béren kívüli juttatás (Fotó: Profimedia)

Fotó: Profimedia

Juttatások – Magyarország 2016 munkacímen készített cafeteria-kutatást a Szent István Egyetem. A gödöllői intézmény a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, az Országos Humánmenedzsment Egyesülettel, valamint a Humán Szakemberek Országos Szövetségével közösen többek között azt vizsgálta, hogy milyen szervezeteknél milyen béren kívüli juttatási formák a legjellemzőbbek. A kérdőíves felmérésben közel ötszáz cég vett részt, 84 százalékuk a versenyszférában tevékeny, 11 százalékuk a közszférában.


A beérkezett válaszok kiértékelésekor több érdekes eredmény is született, az egyik ilyen, hogy az adott szervezet nagysága, illetve a cafeteria alkalmazása szorosan összefügg. Minél magasabb az alkalmazotti létszám, annál biztosabb, hogy az adott cég használ béren kívüli juttatásokat. Az 1000 fő fölötti nagyvállalatok közel 100 százalékánál megtalálható a juttatási rendszer valamely formája, a 10 fő alatti mikrovállalkozásoknál viszont már csak 64 százalék építette be ösztönzési rendszerébe a választható juttatásokat. Az is némiképp negatív trend, hogy a megkérdezett intézmények közel 40 százaléka kizárólag fixen rögzített elemeket kínál a dolgozói számára, és alig 34 százalékuknál található meg az egyéni választást lehetővé tevő cafeteria-rendszer. A vizsgálatban közreműködő vállalatoknak egyébként a 84,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már 2015-ben is szorított helyet a béren kívüli juttatásoknak a javadalmazási politikájában, mintegy 37 százalékuk pedig azt is jelezte, hogy minden dolgozó részére ad ilyen juttatást. Ugyanakkor a válaszadók valamivel több mint 15 százalékánál semmilyen cafeteria rendszer nincsen. Ennek oka leginkább a költségcsökkentésben keresendő.

Az elmúlt években mérteknek megfelelően mégis meglepő adatot produkált a garantált juttatási elemek népszerűségének listája. Az éllovas továbbra is az Erzsébet-utalvány, előnyét azonban egy év leforgása alatt megduplázta és az összes válaszadó már 69 százalékánál található meg. Ez az arányszám tavaly még 25 százalékon állt. A második helyen a mobiltelefon-költségtérítés következik 39 százalékos mutatóval, mögötte lemaradva pedig ezt követi a munkabérelőleg és a helyi bérlet támogatása, ezek egyaránt 29 százalékos kedveltséget tudnak felmutatni. Érdekes fejlemény, hogy mostanra az iskolakezdési támogatás, valamint a cégautó alkalmazásának gyakorisága is a 20–30 százalékos tartomány felső értékeit képes produkálni, ezek mellett a szakmai tanfolyamok (18 százalék) is egyre keresettebbek a béren kívüli juttatások között.


A rugalmasan adható, ha úgy tetszik, választható cafeteriaelemeknél a SZÉP kártya, illetve az Erzsébet-utalvány 90 százalék feletti népszerűséggel vezet fej-fej mellett, de az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás vagy a kulturális szolgáltatások előfordulása ugyancsak gyakori. A választható cafeterielemeket alkalmazó szervezetek átlagosan 4–13 juttatási formát ajánlanak fel a dolgozóiknak. A béren kívüli juttatási rendszert működtető szervezetek 85 százaléka 150 ezer forint és 400 ezer forint közötti keretösszeget biztosít az egyes munkavállalóknak egy évben, a 100 ezer forint alatti érték ritka (4 százalék), mint ahogy az 500 ezer forintot meghaladó sáv (9 százalék) is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.