EUR: 322,31 Ft
CHF: 283,03 Ft
2018. augusztus 19., vasárnap
Huba

Külföld

Dollár százmilliókat vesztett az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már több száz millió dollár készpénzt veszített el a nemzetközi koalíció légitámadásaiban, amelyeket a rejtekhelyei ellen intéztek – közölte szerdán egy amerikai katonai szóvivő.

A múlt hétvégén tíz olyan épületet bombáztak Irakban és Szíriában a koalíció repülőgépei, ahol a terroristák készpénzt halmoztak fel – mondta Steven Warren ezredes, a koalíciós hadjárat szóvivője.


Nincsenek pontos adataink, de úgy gondoljuk dollárok százmillióiról van szó. Természetesen nem lehet fölégetni az összes bankjegyet, egy részüket össze tudják gyűjteni a romok alól, de úgy véljük, hogy a készleteikben súlyos károk keletkeztek – tette hozzá az ezredes.

Az Iszlám Állam azért halmozza fel a készpénzt, mert a bankrendszerhez nem fér hozzá a külföldi szankciók és más intézkedések miatt. Bevételei olajcsempészetből, az elfoglalt területek adóztatásából és elrabolt műkincsek eladásából származnak. A koalíció az olajipari létesítményeket is támadja ennek a stratégiának a keretében.

Az Iszlám Állam nemrég bejelentette, hogy felére csökkenti emberei zsoldját. Ez nagyon jól jelzi a légicsapások súlyát – mondta Warren.

Kapcsolódó Cikkek