EUR: 311,48 Ft
CHF: 270,68 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Belföld

Egyre több az influenzás az országban

A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Február 8. és 14. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38 százalékkal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.

A 6. héten egy kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten, és az orvoshoz forduló betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya (44,3 százalék). A betegek 32 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,4 százaléka, 6 százalékuk pedig a 60 évesnél idősebbek közül került ki – olvasható a jelentésben.


Az OEK laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegek túlnyomó többségénél influenza B vírust mutattak ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt közölte, hogy rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, valamint Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Nagyon magas, illetve magas volt az influenza aktivitása Fehéroroszország, valamint Finnország, Írország és Görögország területén is.


Néhány országban már megkezdődött a megbetegedések számának csökkenése, Európában a laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedések 87 százalékát az influenza A(H1N1) vírus okozta. Azokban az országokban, ahol a pandémiás H1N1 altípusú influenza A vírus jelenléte van túlsúlyban, a kórházi felvételt és az intenzív ellátást igénylő megbetegedéseket leggyakrabban a fiatalok és a középkorúak körében diagnosztizálják.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos, szappanos kézmosás. Csökkenthető a fertőződés esélye, ha elkerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ha valaki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől – ajánlja az ÁNTSZ.

Magyarországon 2011 óta folyamatosan csökkent az influenza elleni, térítésmentes védőoltásban részesített személyek száma, idén azonban az előzetes felhasználás adatai azt mutatják, hogy négy év után először nem csökkent az oltóanyag felhasználása.

Az influenza elleni védőoltásnak még ilyenkor is lehet szerepe a betegség elkerülésében, de fontos tudni, hogy a járvány idején végzett oltások esetén már fennáll a lehetősége annak, hogy a beoltott még azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását (10-14 nap) – írták. Kiemelték: az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Már kilenc iskolaszövet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen – tájékoztatott pénteken a Csongrád Megyei Főügyészség.

 • A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  Nem véletlenül lapítanak most azok az ellenzékiek, akik ellenezték a határkerítés megépítését, és álproblémáról beszéltek. A magyarok hetven százaléka aggódik az illegális bevándorlás miatt, de ugyanekkora azok aránya, akik elégedettek a kormányzat ez ügyben tett lépéseivel – mondta saját kutatásukra hivatkozva Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  A “homo sorosensus”, azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről értekezik Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy 2009-es dokumentumban – írta Hírado.hu. Eközben az ENSZ Magyarország számára elfogadhatatlan migrációs politikát diktáló vitaindító anyagát az a Louis Arbour, migrációért felelős különleges képviselő jegyezte, aki öt évig volt a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi hátterével működő Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatója és akit maga a milliárdos tüntetett ki a Soros-egyetemen 2010-ben.