EUR: 329,90 Ft
CHF: 300,14 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Egyéb XX.kerület

Erdőben nyomoznak a gyerekek

Nem kell messzire menni, ha valaki Pesterzsébeten közelebb szeretne kerülni a környezethez. Az Újtelepi Parkerdő a lakótelep mellett sokszínű élővilággal rendelkezik, amit most igyekeznek megmutatni a fiataloknak.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság égisze alatt, hatvanórás tehetségkutató program keretében több felmérés is zajlik a pesterzsébeti Újtelepi Parkerdőben, ahol be tudják mutatni a gyerekeknek, mi is az a biológiai sokszínűség. A kerület madárvilágának bemutatása érdekében odúkat, etetőket helyeztek ki. A megfigyelés tavasszal indulhat be igazán, a költési időszakkal. Emlősök után viszont már most is nyomoztak. A kiserdőben gipsszel kiöntött lábnyomokat, agancsokat, szarvakat elemeztek szakember segítségével, sőt, radiotelemetriás készülékkel mutatták meg az érdeklődőknek, hogy működik a nyomkövetés a modern technológia segítségével.


Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

A parkerdő izgalmakat rejt a lakótelep tövében
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth Marietta, a Than Károly Ökoiskola tanára már korábban elkezdte a terület felmérését a diákok segítségével egy korábbi projekt során.

– Ez megmutatta, érdemes a területtel foglalkozni. Szerintem több figyelmet érdemelne. Olyan érdekes fajok élnek itt, mint a hegyi billegető vagy a mocsári teknős. Fontos lenne ezen állapotok megőrzése. Szeretnénk oktató táblákat is kihelyezni, hogy akár kihelyezett biológiai vagy természetismeret-órákat is tarthassanak a tanárok a helyi gyerekeknek – árulta el a parkerdőről Marietta, hozzátéve, kerületi, fővárosi és a Pilisi Parkerdő tulajdonában van a terület.


Patkó László vadbiológus segítségével a hétvégén kimerítő alapossággal mutatták be a helyi élővilágot a gyerekeknek.

– Jeladó nyakörvet rejtettünk el az erdőben, amit bemértünk a rádiós technológiával. A lábnyomok felismerése sem téma biológiaórán, most megtanulhattuk, hogyan különböztessük meg például a kutya- és macskaféléket egymástól. Remélhetőleg felkeltettük az érdeklődést az emlősfajok iránt – árult el részleteket a programról Marietta.

Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ismerkedés a szarvakkal, agancsokkal
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A programvezető elmondása szerint nem könnyű a gyerekeket manapság kimozdítani a számítógép elől, de farkaslábnyommal otthon biztos nem találkoznak.

– Ezeket az információkat sem otthon, sem az iskolapadban nem kaphatják meg. Sokan kedvet kapnak egy ilyen séta után ahhoz, hogy ismerkedjenek a természettel. Nem lesz mindenki visszajáró látogató, de sokakban hagyhat nyomot. Meg kell adni a lehetőséget nekik arra, hogy valami újat ismerjenek meg.

A gerinctelenek világát és a kétéltűek életét is bemutatnák a jövőben a fiataloknak, feltárva, milyen gazdag élővilág létezhet egy lakótelep tőszomszédságában. Majdnem minden héten van valamilyen program egészen május végéig. Január 30-án újra lehet nyomozni az Újtelepi Parkerdőben, csapdát is készítenek majd.

Kapcsolódó Cikkek