2018. augusztus 19., vasárnap
Huba

Külföld

EU-csúcs: a megállapodás vállalható kompromisszum mindenkinek

Jó, vállalható kompromisszumnak nevezte a Nagy-Britannia európai uniós reformigényeiről született szombati megállapodást Kis J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

Azt mondta, a megállapodásnak a szociális ellátásra vonatkozó része “félsiker” a britek számára, és “vállalható kompromisszum” a visegrádi négyeknek. A megállapodás értelmében Nagy-Britanniában négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.


Brüsszel, 2016. február 19. Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője és Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója (b-j) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2016. február 18-án. A tagállamok vezetői a migrációs válságról és Nagy-Britannia uniós reformigényeiről tárgyalnak. (MTI/Európai Tanács/Zucchi Enzo)

Brüsszel, 2016. február 19.
Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője és Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója (b-j) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2016. február 18-án. (MTI/Európai Tanács/Zucchi Enzo)

A szakértő jelezte: ezek a szociális kérdések voltak azok a területek, amelyek a legérzékenyebbek voltak a britek számára is, mivel az ország lakossága 2000 óta 6,5 millióval nőtt a bevándorlók miatt.

Kiss J. László szólt arról is, hogy Nagy-Britannia szinte a kezdetektől különleges státust mondhat magának az Európai Unióban, a megállapodás ennek a megerősítését is jelenti.

A szakértő szerint a szombati megállapodásnak nem a kvóták ügye volt a központi kérdése, hanem Nagy-Britannia uniós tagságának megőrzése, az, hogy a “megakrízis”, az euróválság és a menekültválság ne bővüljön ki egy olyan válsággal, hogy az unió történetében először egy ország kiválik a szervezetből.

Kapcsolódó Cikkek