EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld III.kerület IX.kerület

Felgyorsulhat az 1-es villamos

Módosíthatják a KRESZ-t az 1-es villamos gyorsabb haladása érdekében – erről szóló információk jutottak el a Lokálhoz. A hatályos szabályozás szerint a villamosok legnagyobb megengedett sebessége 50 kilométer/óra, ennél gyorsabban tehát nem közlekedhetnek a járatok.

A fővárosban jelenleg 33 vonalon szállítanak utasokat a villamosok, legtöbbjük esetében pedig nem indokolt a sebesség növelése. A Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedő 1-es villamos azonban kivétel, hiszen az itteni pálya egyes szakaszain az 50 kilométer/óra feletti sebesség is elérhető. Ennek az is oka, hogy a megállók viszonylag távol helyezkednek el egymástól, de a nyomvonalat is eleve úgy tervezték, hogy lehetőség legyen a nagyobb sebességre.

1-es villamos (Fotó: MTI)

Gyorsabban húzhatja el a csíkot? (Fotó: MTI)

Az ügyben megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a szervezet nem kívánt reagálni a KRESZ módosításáról szóló elképzelésekre. Azt viszont elmondták, hogy az 1-es villamos vonalán közlekedő járművek – mind az alacsony padlós, mind pedig a Tátra kocsik – képesek arra, hogy gyorsabban közlekedjenek 50 kilométer per óránál, a pálya bizonyos szakaszai pedig úgy épültek meg, hogy azokon a 60 kilométer per órás menetsebesség is tartható. A BKK leszögezte: ennek teljesüléséhez azonban a KRESZ előzetes módosítása szükséges, ehhez kapcsolódóan pedig az érintett járművek típusengedélyét is felül kell majd vizsgálni.

Az 1-es villamos vonalhossza most csaknem 17 kilométer, a tervezett kibővítéssel már 21 kilométerre nőne. A pályán 29 megállóhelyet alakítottak ki, ezeken menetrend szerint 45 perc alatt fut végig egy-egy járat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  A Balaton-régió fejlesztéseire a jelenlegi uniós ciklusban fordítandó, kormányhatározatban nevesített 250 milliárd forintnyi uniós forrásnál várhatóan több pénzt sikerül szereznie az üdülőövezetnek a jó pályázatoknak köszönhetően – derült ki a már elbírált pályázatokat, szerződéskötéseket és már kiutalt támogatásokat összesítő tárcák, szervezetek beszámolóiból a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

 • Halálra égett egy ember Tatán

  Halálra égett egy ember Tatán

  Belehalt égési sérüléseibe egy idős nő Tatán péntek délután – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).