EUR: 310,79 Ft
CHF: 265,66 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Belföld III.kerület IX.kerület

Felgyorsulhat az 1-es villamos

Módosíthatják a KRESZ-t az 1-es villamos gyorsabb haladása érdekében – erről szóló információk jutottak el a Lokálhoz. A hatályos szabályozás szerint a villamosok legnagyobb megengedett sebessége 50 kilométer/óra, ennél gyorsabban tehát nem közlekedhetnek a járatok.

A fővárosban jelenleg 33 vonalon szállítanak utasokat a villamosok, legtöbbjük esetében pedig nem indokolt a sebesség növelése. A Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedő 1-es villamos azonban kivétel, hiszen az itteni pálya egyes szakaszain az 50 kilométer/óra feletti sebesség is elérhető. Ennek az is oka, hogy a megállók viszonylag távol helyezkednek el egymástól, de a nyomvonalat is eleve úgy tervezték, hogy lehetőség legyen a nagyobb sebességre.


1-es villamos (Fotó: MTI)

Gyorsabban húzhatja el a csíkot? (Fotó: MTI)

Az ügyben megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a szervezet nem kívánt reagálni a KRESZ módosításáról szóló elképzelésekre. Azt viszont elmondták, hogy az 1-es villamos vonalán közlekedő járművek – mind az alacsony padlós, mind pedig a Tátra kocsik – képesek arra, hogy gyorsabban közlekedjenek 50 kilométer per óránál, a pálya bizonyos szakaszai pedig úgy épültek meg, hogy azokon a 60 kilométer per órás menetsebesség is tartható. A BKK leszögezte: ennek teljesüléséhez azonban a KRESZ előzetes módosítása szükséges, ehhez kapcsolódóan pedig az érintett járművek típusengedélyét is felül kell majd vizsgálni.

Az 1-es villamos vonalhossza most csaknem 17 kilométer, a tervezett kibővítéssel már 21 kilométerre nőne. A pályán 29 megállóhelyet alakítottak ki, ezeken menetrend szerint 45 perc alatt fut végig egy-egy járat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Czeglédy Csaba olyan információk birtokában lehet, amellyel zsarolhatja a DK-t és szocialistákat – nyilatkozta Budai Gyula fideszes képviselő, aki arra vár választ a baloldali pártoktól, mivel tartja sakkban Gyurcsányt és az MSZP-t a “baloldal pénztárnoka”, ami miatt mindenképpen ki akarják hozatni a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvédet a börtönből.

 • Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országház előtt több százezer ember előtt megtartott március 15-i ünnepi beszédében.

 • Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap délután a Bács-Kiskun megyei Solton.