2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Ismét nagy győzelmet arathat Donald Trump

Nevadában mérettetik meg magukat az elnökjelöltségért küzdő republikánus politikusok az amerikai előválasztási folyamatban közép-európai idő szerint szerda hajnalban, Donald Trump sorozatban harmadik győzelmét arathatja az előrejelzések szerint.

Az elnökjelöltségért küzdő öt republikánus politikus mindegyike Nevadában kampányol, ahol jelölőgyűléseken vitáznak, majd voksolnak a szavazók arról, hogy kit látnának szívesen a párt elnökjelöltjeként.


A közvélemény-kutatások ebben a szövetségi államban is Donald Trump milliárdos üzletember nagy előnyét jelzik, a CNN hírtelevízió kedd reggeli felmérése szerint Trump támogatottsága 45 százalékos, és jócskán vezet Marco Rubio floridai és Ted Cruz előtt texasi szenátor előtt. Rubio támogatottsága 19 százalékos, míg Ted Cruz a választók 17 százalékának bizalmát szerezte meg.

Elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Nevadában a jelölőgyűléseken hagyományosan kevesen szoktak megjelenni, valamint a jelölőgyűlés nagyon alapos és intenzív terepmunkát kíván – ellentétben az előválasztással – és ebben Trump eddig nemigen jeleskedett, az iowai jelölőgyűlést el is vesztette.


Mindezzel együtt is, a nagy harc láthatóan a két kubai gyökerű politikus – Rubio és Cruz – között zajlik a második helyért. Marco Rubio a hétvége óta Nevadában kampányol, és időközben az elnökjelöltségért folyó küzdelemből kiszállt Jeb Bush anyagi támogatóinak jó része is felsorakozott mögötte. Nevada kormányzó-helyettese, Mark Hutchison és republikánus szenátora, Dean Heller is őt biztosította támogatásáról, és sikerült megnyernie a Republikánus Párt befolyásos helyi embereinek – köztük például a republikánusok helyi csillagaként tisztelt Adam Laxalt főügyésznek – a támogatását is. A republikánusok mindenkori egyik legnagyobb finanszírozójának számító Koch-fivérek szintén Rubio mögé állnak, legalábbis ezt jelzi, hogy – a Politico című lap értesülései szerint- politikai tanácsadóik egyike csatlakozik a floridai szenátor kampánycsapatához.

Szinte esélytelennek látszik, de változatlan hévvel kampányol John Kasich ohiói kormányzó, akit a Republikánus Párt vezetői nógatnak, hogy szálljon ki a küzdelemből, ne rontsa Rubio esélyeit, és teljes erőbedobással kampányol Ben Carson sebészprofesszor is. A 64 éves Carson kedd délelőtt az egyik gyűlésen azt mondta, hogy Obama elnököt “fehérnek nevelték”, szerinte ezért nem tudja megérteni az afroamerikaiakat.

Donald Trump egyébként – akinek Las Vegasban tartott hétfő esti nagygyűlésén mintegy hatezren vettek részt – ezúttal Ted Cruz texasi szenátort szemelte ki támadásai célpontjául. “Kutyául hazudik” – írta róla mikroblogjában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.