2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb XVII.kerület

Jutta, a rákoshegyi zene védőszentje

Ezer szállal kötődik Rákoshegyhez Bokor Jutta operaénekes. Rákosmente díszpolgára ugyan munkája miatt beköltözött a belvárosba, de ha szóba kerül, mindig XVII. kerületinek vallja magát. Hamarabb ismerkedett meg a kottával, mint a betűkkel.

– Svédországban a helyiek védőszentje Jutta, úgy, mint nálunk Szent Margit vagy Szent Erzsébet. Nagyapám kint tanított, és innen ered, hogy anyukám húga, a keresztanyám kapta először ezt a nevet, majd én is örököltem – árulta el lapunknak Bokor Jutta operaénekes, a kerület díszpolgára, honnan is ered a különleges névválasztás. Az anyai nagyszülők 1949-ben költöztek Rákoshegyre, az énekesnő édesapja körzeti orvos volt a kerületben, édesanyja fővédőnőként és a mostani Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként is dolgozott.


Bokor Jutta a színpadon

Bokor Jutta a színpadon

– Gyerekkorom délutánjait hol egyikük, hol másikuk munkahelyén töltöttem, a napközit nem szerettem. Sokszor értünk haza hajnalban az időbeosztásuk miatt.

Jutta később férjével a Zeneakadémia mellé költözött, és a mai napig ott lakik.


– Rákoshegyinek számítok, XVII. kerületinek vallom magam, és a Bartók Zeneház kuratóriumi elnökeként most is itt tevékenykedek. Az igazán aktív évek alatt viszont muszáj volt ott maradnom a belvárosban.

Az operaénekes úgy érzi, gyerekkora óta része volt a zene, úgy is fogalmazott a beszélgetés során, hogy ez az élete.

– Hatévesen kijelentettem, operaénekes leszek. Zeneművelő nagyszüleim voltak, és már az óvodában kiderült, van hozzá érzékem. Írni még nem tudtam, de kottát olvasni már igen. A mai napig mindennap énekelek, gyakorolok, sőt, most már tanítok is. Mindig fontos volt számomra, hogy oktassak. Sokszor még többet is kapok tőlük, mint amit én adhatok nekik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.