EUR: 334,20 Ft
CHF: 306,71 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb XVII.kerület

Jutta, a rákoshegyi zene védőszentje

Ezer szállal kötődik Rákoshegyhez Bokor Jutta operaénekes. Rákosmente díszpolgára ugyan munkája miatt beköltözött a belvárosba, de ha szóba kerül, mindig XVII. kerületinek vallja magát. Hamarabb ismerkedett meg a kottával, mint a betűkkel.

– Svédországban a helyiek védőszentje Jutta, úgy, mint nálunk Szent Margit vagy Szent Erzsébet. Nagyapám kint tanított, és innen ered, hogy anyukám húga, a keresztanyám kapta először ezt a nevet, majd én is örököltem – árulta el lapunknak Bokor Jutta operaénekes, a kerület díszpolgára, honnan is ered a különleges névválasztás. Az anyai nagyszülők 1949-ben költöztek Rákoshegyre, az énekesnő édesapja körzeti orvos volt a kerületben, édesanyja fővédőnőként és a mostani Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként is dolgozott.


Bokor Jutta a színpadon

Bokor Jutta a színpadon

– Gyerekkorom délutánjait hol egyikük, hol másikuk munkahelyén töltöttem, a napközit nem szerettem. Sokszor értünk haza hajnalban az időbeosztásuk miatt.

Jutta később férjével a Zeneakadémia mellé költözött, és a mai napig ott lakik.


– Rákoshegyinek számítok, XVII. kerületinek vallom magam, és a Bartók Zeneház kuratóriumi elnökeként most is itt tevékenykedek. Az igazán aktív évek alatt viszont muszáj volt ott maradnom a belvárosban.

Az operaénekes úgy érzi, gyerekkora óta része volt a zene, úgy is fogalmazott a beszélgetés során, hogy ez az élete.

– Hatévesen kijelentettem, operaénekes leszek. Zeneművelő nagyszüleim voltak, és már az óvodában kiderült, van hozzá érzékem. Írni még nem tudtam, de kottát olvasni már igen. A mai napig mindennap énekelek, gyakorolok, sőt, most már tanítok is. Mindig fontos volt számomra, hogy oktassak. Sokszor még többet is kapok tőlük, mint amit én adhatok nekik.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.