2018. augusztus 19., vasárnap
Huba

Külföld

Különleges Oscar-díjat kapott Leonardo DiCaprio

Másfél kiló ezüstből és némi aranyból készítettek saját Oscar-szobrot az igazi Oscarra is jelölt és esélyes Leonardo DiCapriónak az amerikai színész jakutföldi rajongói.

Az adományokból készült 30 centiméteres alkotást, amelyen a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint két hétig dolgoztak “Jakutföld legjobb szobrászai és ékszerészei”, pénteken mutatták be a nyilvánosságnak.


DiCaprio mintegy 150 jakutföldi női rajongója ajánlotta fel ékszereit, hogy a már többször is jelölt, de mindeddig díjazatlan amerikai színész idén mindenképp kapjon egy Oscart, akkor is, ha A visszatérő című túlélődráma főhőseként nem ő nyeri el az amerikai filmakadémia hőn vágyott díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

“Nemcsak színészként tartjuk nagyra, hanem harmonikus személyiségként is, aki fontos társadalmi kérdésekkel törődik. Hálásak vagyunk neki azért is, mert A visszatérőért kapott Golden Globe-ot a kis lélekszámú őslakos népeknek ajánlotta” – mondta a szoborkészítés kezdeményezője, Tatyjana Jegorova, a térség művészeti és kulturális intézetének professzora.


A rajongók nem akarják harmadik személyre bízni a szobor eljuttatását a filmsztárhoz, ezért levélben felvették a kapcsolatot a színész jótékonysági alapjával, és várják a választ, miként adhatnák át személyesen.

A szobor azért készül ezüstből, mert ez a legnépszerűbb nemesfém a jakutok körében, szerintük a tisztaságot jelképezi és úgy tartják, hogy védelmező szerepe is van. Az ázsiai vonásokat viselő jakut “Oscar-figura” nem kardot tart a teste előtt, hanem egy barátságot és tiszta szándékokat jelképező rituális edényt, egy úgynevezett csoront, amelyben a jakutföldi őslakosok a kancatejet tartják.

DiCaprio, akinek nagyanyja orosz volt, nagyon népszerű Oroszországban. A környezetvédelem iránt elkötelezett sztár 2010-ben Vlagyimir Putyinnal is találkozott, hogy az Oroszország keleti részén élő tigrisek védelméről beszéljenek.

Kapcsolódó Cikkek