2019. április 25., csütörtök
Márk

Külföld

Marokkóban is merényleteket akartak elkövetni a dzsihadisták

Merényletekre készült az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Marokkóban, de a hatóságok leleplezték az összeesküvést – közölte az arab ország egyik belbiztonsági vezetője.

A terrorista sejt érzékeny célpontok, köztük szállodák, fontos polgári és katonai vezetők ellen tervezett támadásokat, beleértve az öngyilkos robbantást is. Ez volt eddig a legveszélyesebb felszámolt terrorista sejt Marokkóban – mondta újságíróknak Abdelhak Hiame, a belbiztonsági szolgálatok egyik vezetője.


Az öngyilkos merényletet egy 16 éves fiú hajtotta volna végre, akit intenzív kiképzésnek vetettek alá. A sejt fegyvereit és hozzájuk a lőszert Líbiából csempészték be Marokkóba.

A csütörtökön letartóztatott tíz gyanúsított között van francia állampolgár is – közölte a belügyminisztérium.

Hiame elmondta azt is, hogy a sejt vezetőjét Dzsadida városban, Rabattól 190 kilométerre délnyugatra fogták el. A rejtekhelyén jelentős mennyiségű lőfegyvert és lőszert találtak. A rendőrség sokkolókat, robbanószer előállításához felhasználható vegyszereket, szálfegyvereket (ütésre, szúrásra, vágásra alkalmas fegyvereket), katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam lobogóját is lefoglalta.

Marokkó egyre nagyobb fenyegetést lát az Iszlám Államban. A belügyminisztérium közlése szerint 2013 óta 31 terrorista sejtet számoltak fel az országban.

Kapcsolódó Cikkek