2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Béren kivüli juttatás

Nem vész el, csak átalakul az Erzsébet-utalvány

Javában tart a brikettált Erzsébet-utalványok eljuttatása azoknak az iskoláknak, amelyek sikeresen pályáztak az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. pályázatán. A nyertesek jelentősen lefaraghatnak fűtésszámlájukból.

brikett, Erzsébet-utalvány (Fotó: MTI)

Brikett hegyekben (Fotó: MTI)

Több mint 100 tonnányi brikettet oszt szét az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. rászoruló iskolák között. Az akcióban részt vevő alap- és középfokú oktatási intézmények így jelentősen csökkenthetik a téli hónapok fűtéskiadását. A kezdeményezés lényege, hogy a felhasznált és már érvénytelenített Erzsébet-utalványokat speciális eljárás alá vetik, amelynek végén a papírutalványokból jó minőségű tüzelőanyag keletkezik. Ez alkalmas arra, hogy a hagyományos fűtőanyagokat – ha csak átmenetileg is – kiváltsa, ezzel pedig csökkentse az intézmények rezsijét. A kampányba pályázat útján lehetett bekerülni.


A nyertesek között van a Bocskai István Általános Iskola is, amelybe a hét elején érkezett meg a brikettszállítmány. A nagykereki intézmény igazgatója a Lokál érdeklődésére elmondta, durván egytonnányi tüzelőanyagot kaptak, ebből három tanterem fűtése oldódik meg.

– Tudtunk volna nagyobb mennyiséget is mire használni, csakhogy nincs hol raktároznunk a készletet. Ettől függetlenül nagyon örülünk a segítségnek – fogalmazott Pásztorné Szabó Gizella. Az intézményvezető úgy értékelt, hogy a programba viszonylag egyszerű módon be lehetett kerülni, és a soron következő alkalommal is próbálkoznak majd.


Gyorstalpaló brikettáláshoz

A szögletesre sajtolás során az alacsony nedvességtartalmú (vagy szárított) és felaprított faipari vagy más mellékterméket egy hidraulikus brikettálógép segítségével összepréselik és tömörítik.

Ugyancsak nyertes iskolának mondhatja magát a hencidai Fekete Borbála Általános Iskola. Hadobásné Karancsi Annamária igazgatónő lapunkat arról tájékoztatta, hogy az intézményt nem először választotta ki az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., már tavaly is hozzájutottak a brikettekhez.

– Ezúttal tíz tonna fűtőanyagot kaptunk, ez jelentős támogatást jelent a fűtési szezon közepén – emelte ki. Az iskolában ugyan gázt is használnak, de az alsó tagozatosok melegen tartásáért már egy kazán felel, ide kerülnek tehát a papíralapú Erzsébet-utalványokból készült tüzelőanyagok. – Ezzel négy osztályban válik megoldottá a fűtés, ez összesen mintegy 50 gyereket érint – közölte Hadobásné.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. nem először írt ki brikettpályázatot, az első ilyen akciót még 2012-ben bonyolította le. A szervezet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetértésével immár ötödik alkalommal hirdette meg a kezdeményezést, évente több mint 100 tonna elszámolt Erzsébet-utalványból készítenek tüzelőanyagot. A héten egyébként a Csépányi Általános Iskola, a Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Túristvándi Molnár Mátyás Általános Iskola és a Nyírgelsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola is kap brikettszállítmányt, összesen 23 tonnát. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.