EUR: 321,46 Ft
CHF: 282,32 Ft
2019. április 24., szerda
György

Külföld

Oscar-díjas a Saul fia!

34 év után újra magyar film vihette haza a legjobb külföldi filmek járó Oscar-díjat a 88. Oscar-díj átadón!

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a második hazai mozgókép, amely elnyerte a filmes világ legrangosabb elismerését. A filmtörténelmi bravúr eddig csak Szabó István Mephisto című filmjének sikerült 1982-ben.


A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. “Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” – fogalmazott.

A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben. A díjat a kolumbiai szupersztár Sofía Vergara adta át, amitől valószínűleg minden honfitársunknak megfagyhatott a vér egy-két percre az ereiben, ugyanis pont a színésznő szülőföldjén készült, A kígyó ölelése számított a Saul fia legnagyobb riválisának.


Los Angeles, 2016. február 29. Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője beszél, miután átvette a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Los Angeles, 2016. február 29.
Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője beszél, miután átvette a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Nem csak kritikailag, de anyagilag is igen kifizetődő a Saul fia. Az átszámítva körülbelül egymillió dolláros költségvetésének eddig közel négyszeresét kereste már Nemes Jeles filmje a boxofficemojo.com adatai szerint.

Kapcsolódó Cikkek