EUR: 323,72 Ft
CHF: 284,86 Ft
2018. augusztus 20., hétfő
István

Belföld

Pukli Istvánnak eszébe jutott, hogy MSZP-s

A Magyar Szocialista Párt tagja volt Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium éppen sajtó-turnén lévő igazgatója. A különböző demonstrációkon rendre felszólaló iskolaigazgató előtt egyébként nem ismeretlen a tüntetések világa, igaz, 2012-es kinevezésekor éppen ellene szervezkedtek a diákok.

Pukli István, Teleki Blanka Gimnázium, igazgató

Vörös posztó (Fotó: MTI)

Pukli István még január közepén reaktiválta magát a közéletben, akkor azzal sikerült bekerülni a fősodorba, hogy az alá tartozó Teleki Blanka Gimnázium az elsők között csatlakozott a miskolci Hermann Ottó Gimnázium oktatásért aggódó nyílt leveléhez. Pukli azóta ennél is magasabbra tört, és a múlt szombati Kossuth téri szakszervezeti tüntetés óta az első számú arca a pedagógustiltakozásnak. Ilyen minőségében az utóbbi napokban szó szerint agyonnyilatkozta a sajtót, kis túlzással nem történhetett vele olyasmi, amely ne érte volna el a média ingerküszöbét.


Az egyik, hogy Pukli István 1997 októberétől a paksi Magyar Szocialista Párt (MSZP) alapszervezetének a tagja, rá egy évre pedig ugyancsak a szocialisták színeiben próbált meg bejutni a parlamentbe, sikertelenül. Pukli erről az időszakról a következőket írta: 1997 nyarán, az augusztus elején Fadd-Domboriban megrendezett közéleti táborban ismerkedtem meg igazán a MSZP-vel. Ezen a nyáron lettem a tagja az Ifjú Szocialisták Mozgalomnak. 1997. október elején alakítottuk meg társaimmal a Mozgalom szekszárdi alapszervezetét. Szintén október óta vagyok tagja az MSZP paksi alapszervezetének.

Az erről szóló információ egyébként különösebb nehézség nélkül fellelhető az interneten, mégsem szembesítette vele senki az amúgy politikasemlegességét hangoztató igazgatót. A Lokál megpróbálta, Pukli nem reagált. Kerestük a paksi MSZP-t is, ahol a helyi elnököt elértük, ő annyit jelzett, hogy Pukli István már nem tagja szervezetüknek. A Hír TV-nek később Pukli úgy nyilatkozott, hogy 2007-ben lépett ki a pártból, méghozzá Gyurcsány Ferenc miatt. Az egyelőre nem világos, hogy Pukli azóta rendelkezik-e bármiféle párttagsággal.


A másik kényes ügy Pukli kinevezése a Teleki Blanka Gimnázium élére. Az eset még 2012-ben történt, Pukli a harmadik ciklusára készülő Rudas Pétert fúrta ki az iskola éléről, úgy, hogy Puklit a szülői közösség, a tantestület, de még a diákok is a hátuk közepére kívánták. Nem csoda. Pukli akkor alig múlt 33 éves, semmiféle vezetői tapasztalattal nem rendelkezett, előtte általános iskolai tanárként dolgozott. Aztán mégis átverekedte magát az ellenálláson, a tanév első heteiben pedig komoly tisztogatásba is kezdett, leváltotta az igazgatóhelyetteseket, sőt, a tanári gárda megszűrését is tervezte. A hírre viszont végleg elpattant a húr, a diákok a szülőkkel közösen tüntetést szerveztek a Teleki udvarára, ez a megmozdulás híresült el úgy, mint a “fekete inges” tiltakozás. Pukli akkor azt üzente a résztvevőknek, hogyha elállnak a további szervezkedéstől, akkor megkegyelmez a tanári karnak.

Kapcsolódó Cikkek