EUR: 311,28 Ft
CHF: 265,26 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Külföld

Szerb rendőrfőnök: a migránsok csak fényképes dokumentumokkal léphetnek be

A migránsok hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják – idézte Vladimir Rebicet, a szerbiai rendőrség megbízott igazgatóját a Danas című belgrádi napilap hétfőn.

Presevo, 2015. október 7. Migránsok regisztrációra várakoznak a szerbiai Presevóban 2015. október 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Presevo, 2015. október 7.
Migránsok regisztrációra várakoznak a szerbiai Presevóban 2015. október 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendőrség vezetője kiemelte: Szerbia határait nem zárták le, csupán szigorítottak az ellenőrzésen, és az országba csak érvényes úti okmányokkal léphetnek be az emberek. Szerinte arra van szükség, hogy a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok egységesen lépjenek fel annak érdekében, hogy a tavaszi, illetve nyári migránshullámot – amikor jelentősen többen érkeznek majd – készen várhassák.


Vladimir Rebic információi szerint Szerbiában jelenleg 120-150 gazdasági bevándorló tartózkodik, aki nem folytathatja útját Horvátország felé. Ők két dolgot tehetnek – magyarázta -, vagy menekültstátust kérnek, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.


Macedónia és Szerbia már novemberben szigorított a migránsok ellenőrzésén, és csak azokat engedte be, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudták bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphettek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kellett, és csak azok folytathatták útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, gazdasági bevándorlónak minősülnek.

Kapcsolódó Cikkek