2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb XIX.kerület

Tiltakozás az állatkínzások ellen

A deteki alpolgármester fia által elkövetett kutyakínzás mellett nem mehetett el szó nélkül a köztudottan állatvédő Dódity Gabriella, a kispesti önkormányzat fideszes képviselője sem. Február 20-án 13.30-ra a Határ úti buszvégállomáshoz vár mindenkit, aki szeretne kiállni az állatok jogaiért.

– Az állatvédő szervezetek közös megmozdulást szerveznek az állatkínzás ellen aznap, kiállva amellett, hogy az állatkínzók megkapják méltó büntetésüket. Mutassuk meg, hogy nekünk, kispestieknek is fontos az állatok védelme! Menjünk együtt Kispestről! A szervezők azt kérik, aki egyetért a célokkal, kössön kék sálat a nyakába. Bízom benne, hogy minél többen leszünk – hívta fel a kispestiek figyelmét Dódity Gabriella.


Az elmúlt öt évben számos esetben szigorodott az állatvédelmi törvény, ebből is látszik, hogy a kormány komolyan veszi az állatok jogait. A bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nőtt, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forint is lehet. A rendelet értelmében tilos gerinces állatot köralapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani. Rendelkeztek arról is, hogy a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcoshalakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák. A rendelet kimondja, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani. Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött. Ez év január elsejétől tilos kutyát állandóan láncra kötve tartani, valamint emelkedett a rossz tartási körülmények miatt kivethető bírságok összege is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.