EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

10 érdekesség, amit tudnod kell, ha imádod a Keresztapát!

Újra mozivásznon látható Francis Ford Coppola klasszikusa, a Keresztapa. Imádod a filmet? Akkor ezt a cikket el kell olvasnod! 

 

Budapesten a Corvin Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban, országszerte pedig számos további helyszínen vetítik a kultfilm digitálisan felújított változatát, magyar felirattal. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk tíz érdekességet, amit csak a legnagyobb rajongók tudnak a Keresztapáról!


1.

Állítólag a producerek azt szerették volna, ha Warren Beatty kapja Michael Corleone szerepét. Egy másik pletyka szerint Robert Redfordnak szánták Michael Corleone szerepét, Danny Thomasnak Vito Corleonéét, a filmet pedig Warren Beatty rendezte volna. Milyen jó, hogy nem így történt!

Ilyen volt Warren Beatty:


Coppola hosszasan győzködte a döntéshozókat, hogy Al Pacino mennyire tehetséges, akik végül egy mondattal zárták le a vitát:

“Oké, legyen a törpe!”

A “törpe” azóta számtalan zseniális filmben játszott:

2.

1972-ben Marlon Brando Oscar-díjat nyert a filmben nyújtott alakításáért. A legendás színész egy indián lányt küldött maga helyett, mert felháborította, ahogy Hollywood az amerikai őslakosokkal bánik. Érdekes, hogy eddig a filmtörténelemben csak egyszer fordult elő, hogy ugyanazért a karakterét két színész is megkapta az Oscart. Az egyik ugye Marlon Brando, a másik pedig a fiatal Vito Corleonét alakító Robert de Niro.

3.

A Keresztapa első részében a keresztelőn az újszülött baba nem más, mint Sofia Coppola, a rendező Francis Ford Coppola lánya. A harmadik részben pedig ő játszotta Michael Corleone kamaszlányát, miután Winona Ryder megbetegedett és vissza kellett adnia a szerepet.

4.

Sergio Leone is szóba került mint rendező,de ő nem akart elvállalni egy olyat filmet, ami egy maffiacsaládot állít középpontba. Később persze nagyon megbánta ezt és elkészítette a Volt egyszer egy Amerika című klasszikust.

5.

Sajnos Marlon Brando magánéletében is megelevenedett a Keresztapa egyes részei. Az elsőszülött fia ugyanis lelőtte nővére, Cheyenne  barátját, mert úgy gondolta, hogy a férfi szoktatta rá a testvérét a drogokra és folyamatosan verte. Christian vallomása szerint nem szándékosan lőtt, fegyvere véletlenül sült el, mikor a férfi megragadta a karját. Christiant 10 évre ítélték, amiből ötöt le is töltött. Marlon Brando is megjelent a tárgyalásán és könnyek között azt mondta, hogy rossz apa volt. Míg Christian börtönben volt, Cheyenne öngyilkos lett. Brando 2004-ben halt meg, Christian pedig 2008-ban egy kórházban tüdőgyulladás miatt.

6.

A Keresztapa meghallgatásán Sylvester Stallone is részt vett, mert nagyon szeretett volna szerepelni a filmben. Paulie vagy Carlo szerepét nézte ki magának, de végül nem kapta meg. Később megírta a Rockyt, melyben nem véltetlenül Talia Shire alakítja a feleségét, ő volt ugyanis  Connie a Keresztapában.

7.

A film Mario Puzo: A keresztapa című könyve alapján készült. Arra sajnos nem volt lehetőség, hogy minden részletet feldolgozzanak a filmben, így kimaradt például egy egyetlen valós szereplő is. A könyvben ugyanis a legendás gengszter Al Capone is megjelenik. A sztori szerint Capone elküldte két emberét Chicagóból New Yorkba Corleonékhoz, mert szerette volna átvenni a hatalmat ott is. Corelonék persze elkapták a két küldöttet, megkötözték majd az egyiknek elkezdték lefűrészelni a végtagjait. A másik maffiózó ettől annyira megijedt, hogy lenyelte a rongyot, amivel bekötötték a száját. Capone ezek után békén hagyta a Corleone családot.

8.

Az egyik leghíresebb filmes legenda szerint Frank Sinatráról mintázták Johnny Fontaine karakterét. Állítólag Sinatra ordított dühében amikor megtudta, hogy ő ihlette az üresfejű énekest. A filmes berkekben elterjed pletyka szerint Sinatra valóban a maffia nyomására kapta meg a később Oscar-díjat hozó Maggio közlegény szerepét. És hogy  ezt hogyan érték el? Állítólag ugyanúgy ahogy a Keresztapában az elhíresült “lófejes” jelenettel.

9.

Ha már a lófejes jelenetnél tartunk… állítólag a Keresztapa próbái alatt egy mű lófejet használtak, de a felvett jeleneten már egy valódi lófej szerepel, amit egy kutyaeleség gyárból hozattak. Jack Woltz-ot alakító John Marley velőtrázó sikolya pedig őszinte, mert ő volt az egyetlen, aki nem tudott a cseréről. Woltz pedig örökre megbánta a következő párbeszédet Tom Hagennel, ami a rajongók egyik kedvenc idézete!

 • Mr. Woltz: És a barátja milyen szívességet tenne cserébe Mr. Woltznak?
 • Tom Hagen: Ha bármilyen baja támadna a szakszervezettel, az ügyfelem elsimítja. És emlékezteti Önt, hogy az egyik sztárja már heroinra váltott hasisról.
 • Mr. Woltz: Maga fenyeget engem?
 • Tom Hagen: Csak egy szívességet akarok kérni. (Woltz közbevág)
 • Mr. Woltz: Na ide figyeljen maga simabeszédű szemét gengszter mennyen a fenébe és mondja meg a főnökének: Johnny Fontane nálam semmilyen szerepet sem kap! És szarok a sok zsíros digóra nem fogok megijedni egy ripacskodó paprikajancsitól!
 • Tom Hagen: Én Ír vagyok!
 • Mr. Woltz: Magának is mondok valamit kis krumplirágó. A nyakába akasztok annyi kellemetlenséget hogy bele zöldül.
 • Tom Hagen: Mr. Woltz, én ügyvéd vagyok, nem fenyegettem!
 • Mr. Woltz: Ismerem az összes New York-i ügyvédet. Ki maga?
 • Tom Hagen: Én egyetlen ügyfél érdekeit képviselem. A számot tudja, várom a hívását! És hadd mondjam el hogy nagyon szeretem a filmjeit.

10.

Michael Corleone a magánéletében nagyon kevés ideig boldog igazán. A szépséges Apollonia akkor bukkan fel a történetben, amikor Michaelnek a kettős gyilkosság miatt Szicíliába kell menekülnie. Rövid ismertség után összeházasodnak. Ezután nem sokkal merényletet kísérelnek meg Michael ellen, egy autóba rejtett pokolgéppel. Azonban nem őt, hanem Apolloniát ölik meg. Miután Michael visszatér az Egyesült Államokba, elveszi feleségül Kay Adamset, aki azonban mit sem sejt arról hogy ő már a második felesége. A regényváltozatban Apollonia terhes volt, és Michael kegyetlenül bosszút állt a gyilkosokon. A fiatal lányt egyébként  Simonetta Stefanelli alakította, akinek  A Polip c. sorozat Corrado Cattani felügyelője azaz Michele Placido volt a férje.

A Pannonia Entertainment-től remek fotókat kaptunk a Keresztapából. Kattintsatok a galériánkra!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.