EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld

5 évre tiltották ki a Jobbik képviselőjét Ukrajnából!

Március elején derült ki, hogy a Jobbik alelnökét kitiltották Romániából. Szávay István ezzel akkor a magyar−román határon szembesült. Nem ő az első politikus a radikális pártból, akit nemkívánatos személlyé nyilvánított egy másik állam, tavaly szeptemberben Gyöngyösi Márton járt hasonlóképpen.

Öt éven keresztül nem léphet be Ukrajna területére Gyöngyösi Márton – ezt maga az érintett közölte a Lokál érdeklődésére. A Jobbik frakcióvezető-helyettesével szemben tavaly szeptembertől él a szankció. Mint mondta, bár az ukrán hatóságoktól a mai napig nem kaptak hivatalos értesítést a kitiltásról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium informális keretek között tájékoztatást adott a fejleményről.
Gyöngyösi Márton, Jobbik (Fotó: MTI)

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI)

Gyöngyösi egyébként nem egyedüliként volt érintettje az ukrán kitiltási botránynak, Petro Porosenko elnök több száz személlyel szemben foganatosított hasonló intézkedést egy időben. A sejtések szerint az ügy hátterében az áll, hogy a kilistázottak valamilyen formában a kelet-ukrajnai oroszbarát erőket támogatták. A Jobbik országgyűlési képviselője mellett Szaniszló Adrienn, a párt frakciójának külügyi munkatársa is ugyanerre a sorsra jutott, mint ahogy édesapja, az Echo Tv műsorvezetője, Szaniszló Ferenc, illetve a csatorna tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó is. Utóbbiak nem kívántak nyilatkozni az eset kapcsán.
A radikális párt országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy nincs hivatalos információja a belépés korlátozásának hivatalos indokáról, de azt elismerte, hogy korábban megfordult a donyecki térségben. – Szaniszló Adriennre ugyanez már nem áll, munkatársam csak a rosztovi menekülttáborba látogatott el, vagyis az ő büntetése különösen érthetetlen – tette hozzá. Gyöngyösi Márton egyébként több alkalommal is megkísérelte rendezni a helyzetet az ukrán budapesti nagykövettel, Mihajlo Jungerrel, akivel legutóbb januárban találkozott. – A körülményekhez képest jó kapcsolatot ápolunk – fogalmazott a politikus. Arra a kérdésre, hogy okoz-e nehézséget az ukrajnai kitiltás, Gyöngyösi Márton úgy reagált, nincs vele problémája, hogy egy „nyugati bábkormány” által irányított területre nem léphet be. Szerinte Ukrajnában ma félkatonai szervezetek és soviniszta, kisebbségellenes, szélsőséges propagandát folytató erők irányítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  Jól áll a balatoni uniós források lehívása

  A Balaton-régió fejlesztéseire a jelenlegi uniós ciklusban fordítandó, kormányhatározatban nevesített 250 milliárd forintnyi uniós forrásnál várhatóan több pénzt sikerül szereznie az üdülőövezetnek a jó pályázatoknak köszönhetően – derült ki a már elbírált pályázatokat, szerződéskötéseket és már kiutalt támogatásokat összesítő tárcák, szervezetek beszámolóiból a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

 • Halálra égett egy ember Tatán

  Halálra égett egy ember Tatán

  Belehalt égési sérüléseibe egy idős nő Tatán péntek délután – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).