EUR: 345,99 Ft
CHF: 320,47 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

A brit kormány hadihajókkal megy az embercsempészeknek

Hadihajókat küld a brit kormány az Égei-tengerre az embercsempészek feltartóztatását célzó NATO-tevékenység részeként.

David Cameron brit miniszterelnök hivatala hétfőn bejelentette, hogy a királyi haditengerészet Mounts Bay nevű partra szállító hajója és a brit tengeri határrendészet két kisebb naszádja tart a térségbe, ahol napokon belül elkezdik tevékenységüket.


A Mounts Bay fedélzetéről egy Wildcat típusú helikopter is segíti a felderítést.

A Downing Street hétfői közleménye szerint a kötelék feladata a menekülteket tengeri úton Görögországba szállító embercsempészek azonosítása, és az összegyűjtött információ átadása a török parti őrségnek, hogy ennek hajói megállíthassák az embercsempészetre használt hajókat.


A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy februárban naponta átlagosan 1800 – az év eleje óta eddig összesen 116 ezer – migráns érkezett Görögországba az Égei-tengeren, ezért kell “megtörni az embercsempészek üzleti modelljét”.

A Downing Street szerint emellett meg kell törni azt a felfogást is, hogy ha valaki feljut egy hajóra, az le is telepedhet Európában, és ennek eszköze a csempészbandák szétzúzása, valamint az illegális migránsok visszaküldése minél nagyobb számban.

Ehhez a török kormányt is segíteni kell, tekintettel arra, hogy Törökország már 2,6 millió migránsnak nyújt menedéket, de technikai segítségben kell részesíteni Görögországot is a menedékkérők folyamodványainak gyorsabb feldolgozása és az illegális migránsok visszaküldésének felgyorsítása végett – áll a Downing Street hétfői bejelentésében.

A kormányfői hivatal közleménye idézi David Cameron miniszterelnök személyes üzenetét is, amely szerint Nagy-Britannia – mivel nem tagja a schengeni övezetnek – közel sem szembesül olyan migrációs nyomással, mint más európai országok, de Londonnak ettől függetlenül segítenie kell, ahol csak tud.

A Downing Street tájékoztatása szerint a Mounts Bay vezette kötelék német, kanadai, török és görög haditengerészeti egységekkel együtt vesz részt a kijelölt tengeri térség figyelésében.

A brit miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy ez az első összehangolt NATO-művelet a migránsválság kezdete óta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.