2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

A cseh képviselők ellenzik a törökök uniós vízummentességét

Ellenzi a cseh parlament alsóháza, hogy az Európai Unió vízummentességet adjon a török állampolgároknak cserébe azért, ha Ankara segít megoldani a migrációs válságot.

Egyebek között ezt tartalmazza az a határozat, amelyet a prágai képviselőház a migrációs válságról folytatott mintegy három órás vita után fogadott el. A vitanapot, amely nem az első ebben a témában, a kormánypárti és ellenzéki képviselői csoportok közösen kezdeményezték.


A határozat szerint a külső schengeni határok védelmének biztosítása elsőrendű feladata az érintett uniós tagállamoknak. Azoknak az európai államoknak pedig, amelyek nem képesek megvédeni a schengeni övezet külső határait, ki kellene lépniük az övezetből, mert az egész Európai Unió lakosságát veszélyeztetik. Az alsóház támogatja, hogy a külső schengeni határokat közös európai erők védjék.

A cseh parlamenti képviselők határozatukban ismételten elutasították a menekültek Brüsszel által szorgalmazott, kvóták szerinti elosztását.

A képviselőház feladatul szabta a kormánynak, hogy dolgozzon ki és foganatosítson megfelelő intézkedéseket arra az esetre, ha a migrációs hullám Csehországot is elérné.

A hatályos szabályok szerint a parlamenti vitanapon hozott határozatok kötelező jelleggel nem bírnak, csak ajánlások a cseh kormány számára.

Kapcsolódó Cikkek