EUR: 346,08 Ft
CHF: 320,43 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

A Google beszállt a zikavírus elleni küzdelembe

Egymillió dollárral (283 millió forint) járul hozzá a zikaláz terjedése elleni küzdelemhez a Google, a vállalat emellett mérnökei és adatkutatói segítségét is felajánlotta, hogy meg lehessen határozni, merre ütheti fel a fejét a vírus legközelebb.

A Google szerint a nagy adathalmazok elemzése terén szerzett tapasztalataik, valamint küldetésük, az emberek információhoz segítése révén megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy érdemben tudjanak hozzájárulni a zikaláz megfékezéséhez. A vállalat egy blogon közzétett bejelentése szerint november óta háromezer százalékkal nőtt a vírussal kapcsolatos internetes keresések száma.


A kaliforniai óriásvállalat felajánlása az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) kerül, és a vírust terjesztő szúnyogfaj állományának csökkentésére, diagnosztikai eszközök és vakcinák fejlesztésére, valamint a vírusátvitel megelőzésére fogják felhasználni.

A Google alkalmazottai emellett egy olyan, kormányzati felelősök és más döntéshozók munkáját megkönnyítő platform fejlesztésében is segédkeznek, amely különféle adatok – például időjárási körülmények, utazási szokások – alapján határozhatná meg azokat a helyszíneket, ahol lehetséges a zikaláz felbukkanása.

A internetes kereső mellett számos egyéb technológiai üzletágban is érdekelt óriásvállalat 2015 utolsó negyedévében 6,8 milliárd dolláros (mintegy 1919 milliárd forint) profitra tett szert.

A zikavírust eddig mintegy 40 országban mutatták ki, Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet. A dél-amerikai ország egészségügyi hatóságai szerint a vírus állhat a mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel született gyerekek számának közelmúltban tapasztalt jelentős növekedése mögött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.