EUR: 344,81 Ft
CHF: 320,07 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb III.kerület

A Ki mit tudtól a Kossuth-díjig

Budai Ilona, az Óbudai Népzenei Iskola Ilonka nénije közel ötven éve énekel rendületlenül, munkáját idén márciusban az egyik legmagasabb állami kitüntetéssel, Kossuth-díjjal ismerték el. A Lokálnak adott interjújában azt is elárulta, melyik népdallal lehet itthon tartani a külföldre igyekvő fiatalokat.

Budai Ilona, Kossuth-díjas művésznő, népdal (Fotó: Keresztesi Balázs)

Budai Ilona és a Kossuth-díj (Fotó: Keresztesi Balázs)

Mennyire érte meglepetésként, hogy Kossuth-díjat kapott?


– Az Óbudai Népzenei Iskola terjesztett fel az elismerésre, november végén adtuk le a szükséges dokumentációt. Akkor egy hittel teli keresztet vetettünk rá. Aztán március elején váratlanul értesítettek, hogy a díjazottak között vagyok én is. Szóval meglepett a hír, persze.

Mégis, milyen érzés reggelente ránézni a szoborra?


– Korábbról is őrzök már díjakat, így például a Magyar Örökség-díjat, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét vagy az Életfa-díjat. A Kossuth-díj azonban a korona.

Milyen emlékeket tud felidézni a díjátadásról?

– Euforikus élmény volt, végig úgy éreztem, hogy néhány centivel a föld felett járok. Aznap este a Vigadóban Orbán Viktor miniszterelnök vacsorát adott a friss Kossuth-díjasoknak, a mi asztaltársaságunkhoz Balog Zoltán miniszter is csatlakozott. Elmondta, az én jelölésemet a bíráló kuratórium egyöntetű jóváhagyásával fogadták el, pedig a teljes támogatás igen ritka.

Volt ideje megszokni a díjat. Érzi a súlyát?

– Nézze, lassan ötven éve vagyok a pályán, eddig is hittel és becsülettel tettem a dolgom. Ez az elismerés arra bizonyíték, hogy talán jó úton járok, de kötelezettség is egyben, hogy legalább ugyanígy folytassam a munkám.

Ötven év nagy idő…

– Ez idő alatt történt egy s más. Alig múltam 15 éves, amikor az 1968-as Ki mit tud?-ra beneveztem. A középdöntőig jutottam, de ott már nem volt egyszerű kivel összehasonlítani a produkciómat, mivel rajtam kívül senki nem énekelt népdalokat. A bohócok és az artisták mellett kuriózumnak számítottam. Az áttörést az 1970-ben megrendezett Röpülj páva! hozta meg, amely az egész országot megmozgatta. Attól kezdve folyamatosan kerestek, 1986-ban műsorom indult a rádióban, 12 éven át népdalokat tanítottam hétről hétre. De adtam ki népmesekönyvet, dalválogatásokat is és 1978 óta népzenei táborokban is tanítok. Csakúgy, mint az Óbudai Népzenei Iskolában, ahol harminc éve tartottam meg az első órám.

Budai Ilona, Kossuth-díjas művésznő, népdal (Fotó: Keresztesi Balázs)

(Fotó: Keresztesi Balázs)

Honnan a zeneszeretet?

– Győr mellől, egy mélyen hívő katolikus faluból, Gyömrőréről származom, ahol az egyházi ünnepek elemi részét képezték a mindennapoknak. Édesanyám elmondása szerint ötéves koromban mentem először mendikálni (egyfajta kántálás – a szerk.). Ő is és édesapám is remek hanggal voltak megáldva, reggelente énekszóval ébresztettek bennünket. Aztán a gimnáziumban találkoztam Asbóth Márta orosz–magyar szakos tanárnővel, aki felfigyelt a tehetségemre. Minden percet igyekeztünk megragadni a gyakorlásra, még az uzsonnaszünetekben is énekeltünk. Ha ő nincs, ma egészen biztos, hogy mással foglalkoznék, nem a népzenével.

Önt tehát megragadták a népdalok, áll-e ugyanez a mai gyerekekre is?

– Ez szerintem azon múlik, hogy ki és hogyan viszonyul a tanítványokhoz. Ha látják, hogy egy tisztességes tanárral van dolguk, könnyebben fogadják el azt, amit beszél. Hadd mondjak egy konkrét példát. Az egyik diákom Angliába készült bébiszitternek, komoly dilemmák között. Elénekeltettem vele a „Magyarország az én hazám, ott nevelt fel édesanyám, itt ringattak a bölcsőbe, szép honnak szent ölébe” kezdetű dalt. Utána rám nézett és azt mondta: én ugyan nem megyek Londonba. A népi kultúra őrzése erkölcsi tartást ad, öntudatra nevel, identitást fejleszt. A népdalénekesek jó emberek.

Egészséggel is bírja a tanítást?

– Az Isten adománya a hangom, hálát adok érte, hogy még tudom használni és szépen is szól. Addig csinálom, amíg nekem is és másoknak is örömet okoz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.