EUR: 345,93 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb XVI.kerület

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Szatmáry László önkormányzati képviselő, Palla László a kerületi POFOSZ elnöke

Szatmáry László önkormányzati képviselő, Palla László a kerületi POFOSZ elnöke (fotó: önkormányzat)

Együtt emlékezett a kommunizmus áldozataira az önkormányzat és a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) kerületi szervezete.

Ellátogattak és koszorút helyeztek el a Kozma utcai temető 301-es és a Fiumei úti temető 57-es parcellájánál, valamint a kerületi Tóth Ilona szobornál. A megemlékezés ünnepi műsorral zárult az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében, ahol beszédet mondott Palla László, kerületünk díszpolgára, a POFOSZ helyi szervezetének elnöke, Kovács Péter polgármester és R. Törley Mária szobrászművész.


Palla László beszédében hangsúlyozta, hogy a kommunizmus évei alatt és az idegen megszállás következtében sok embert börtönbe vetettek, kényszermunkára hurcoltak, megbélyegeztek. Nekünk, ma élőknek azért kell dolgoznunk, hogy a kommunista rendszer soha többé ne kerüljön hatalomra.

R. Törley Mária gyermekkori emlékeiről beszélt, amikor 1956-ban kitelepítették a családját és mindenüktől megfosztották őket.
Kovács Péter polgármester a fiatalokhoz szólt és felhívta a figyelmüket a kommunista rendszer hazugságaira. Ajánlotta nekik, hogy olvassák el Orwell 1984 című könyvét és nézzék meg A tanú című filmet, hiszen ezek a művek élethűen bemutatják, hogyan működött a rendszer. Az ünnepi műsorban közreműködött a Tomhauser Noémi által vezetett Harmónia Csellóegyüttes, valamint Vikol Kálmán és Zólyomi Árpád, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.