EUR: 311,44 Ft
CHF: 270,55 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Belföld

A kormány már ötféleképpen segíti az otthonteremtést

A nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény ismételt elfogadásával válik teljessé az otthonteremtési program, amelynek elemei az áfacsökkentés, a vissza nem térítendő támogatások, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), a kedvezményes, államilag támogatott hitel, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és a nok – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba kiemelte, az otthonteremtési programmal a kormány egy olyan időszakot akar lezárni, amelyet a devizahitelek mellett a lakásépítések alacsony száma jellemzett; azt szeretnék elérni, hogy minden magyar családnak legyen saját lakása és háza elérhető áron.


Az otthonteremtési programhoz a hátteret biztosítja, hogy a magyar reformok működnek, és a gazdaság növekvő pályán van – fűzte hozzá az államtitkár.

A program elemeiről szólva kifejtette, januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent az új lakások áfája, a három vagy annál több gyereket nevelők, illetve vállalók tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek új lakás építésére vagy vásárlására, emellett államilag támogatott hitelt is kaphatnak legfeljebb 3 százalékos kamat mellett.


A most bevezetni kívánt nokkal a kormány újfajta módon szeretné támogatni azokat, akiknek lakáscélú megtakarításaik vannak: az állam az éves befizetések után 30 százalékos támogatást ad, amely legfeljebb évi háromszázezer forintot jelent. Ez 3 millió forintos támogatást is jelenthet tízéves időtávlatban, ami jelentősen több, mint a lakástakarék-pénztári befizetésekhez nyújtott állami támogatás – hangsúlyozta Dömötör Csaba, hozzátéve, mindenki szabadon eldöntheti, melyik lehetőséggel kíván élni.

Beszélt arról is: “nincs mit csodálkozni” azon, hogy az ellenzék nem támogatja az otthonteremtési programot, hiszen a baloldal korábban eltörölt egy jól működő rendszert, és a 2002 és 2010 közötti kormányzásuk alatt 150 milliárdról 3000 milliárdra nőtt a lakossági devizahitelek állománya.

Az államtitkár kérdésre válaszolva kifejtette, a nok-törvény módosításánál figyelembe vették Áder János köztársasági elnök jelzéseit, így megerősítették és a törvényben szabályozták az olyan garanciális elemeket, amelyeket a kormány korábban rendeletbe foglalt. Ilyen elem a tőketartalékra vonatkozó 3 százalékos szabály, amelyet a közösség működésének egésze alatt fenn kell tartani, emellett részletesen szabályozzák a licit és a sorsolás menetét, valamint a szervező és a közösség jogi értelemben való elhatárolását is.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, az év első két hónapjában mintegy hatmilliárd forint értékben 2400 csok-igénylést fogadtak be a bankok, az új ingatlanokhoz járó támogatások 55 százaléka nagycsaládosokhoz kerül, tehát minden második új ingatlanhoz csokot igénylő nagycsaládos, vagy nagycsaládban szeretne élni.

Közölte, mielőtt a csokot 2015. július elsején bevezették, a használt ingatlanokra és az egygyerekes családoknak nem járt semmilyen támogatás, és havonta körülbelül csak ötven családnak jutott támogatás.

A kormány a gyereket vállalók vagy nevelők otthonteremtését kiemelten támogatja, a saját tulajdonú otthon megadja azt a biztonságot, amely a gyerekvállaláshoz vagy gyerekneveléshez szükséges – fogalmazott Novák Katalin.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Már kilenc iskolaszövet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen – tájékoztatott pénteken a Csongrád Megyei Főügyészség.

 • A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  Nem véletlenül lapítanak most azok az ellenzékiek, akik ellenezték a határkerítés megépítését, és álproblémáról beszéltek. A magyarok hetven százaléka aggódik az illegális bevándorlás miatt, de ugyanekkora azok aránya, akik elégedettek a kormányzat ez ügyben tett lépéseivel – mondta saját kutatásukra hivatkozva Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  A “homo sorosensus”, azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről értekezik Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy 2009-es dokumentumban – írta Hírado.hu. Eközben az ENSZ Magyarország számára elfogadhatatlan migrációs politikát diktáló vitaindító anyagát az a Louis Arbour, migrációért felelős különleges képviselő jegyezte, aki öt évig volt a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi hátterével működő Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatója és akit maga a milliárdos tüntetett ki a Soros-egyetemen 2010-ben.