EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

A legmagasabb terrorveszély Csehországban

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki kedden délután Csehországban a brüsszeli robbantások miatt – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milan Chovanec belügyminiszterrel együtt a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel megvitatta a kialakult helyzetet. A prágai kormány este jóváhagyta a lépést.

A brüsszeli robbantások következtében Csehországban már kora délelőtt készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget, és azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát.


“Pillanatnyilag fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, amelyek célja, hogy megelőzzék bármiféle biztonsági problémák, incidensek kialakulását az országba” – mondta Sobotka újságíróknak.

“Szeretném azt is közölni, hogy este nyolc órakor rendkívüli ülést tart a kormány, hogy megerősítse az első fokú terrorveszély bevezetését az egész országban, illetve jóváhagyja azt a döntést, hogy a rendőri járőrök katonákkal lesznek megerősítve” – fejtette ki a kormányfő. Megjegyezte: Csehországban nincs konkrét terrorveszély, csak megelőző intézkedésekről van szó. A járőröket országszerte több száz rendőrrel és hivatásos katonával erősítették meg.


Csehországban eddig nulla fokozatú terrorveszély volt érvényben. A prágai hatóságoknak nincsenek olyan értesüléseik, melyek szerint a brüsszeli események áldozatai és sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének.

“Gyakorlatilag bevezettük az első fokú terrorveszély idején szükséges intézkedéseket” – mutatott rá a belügyminiszter. Milan Chovanec szerint a terrorveszélyre való figyelmeztetésnek négy fokozata van. A döntést a belügyminiszter hozza, de azt a kormánynak legkésőbb egy héten belül meg kell erősítenie. Prágában már előre azzal számolnak, hogy az esti rendkívül kormányülésen már csak formalitás lesz a miniszteri döntés szentesítése.

A cseh kormány az esti rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta a belügyminiszter döntését – közölte az ülés után a miniszterelnök. Bohuslav Sobotka szerint döntés született arról is, hogy két hónapig 550 hivatásos katonával erősítik a rendőrséget.

Milos Zeman államfő a közszolgálati televíziónak nyilatkozva délután azt mondta, hogy egyetért a kormány lépéseivel.

Kapcsolódó Cikkek