EUR: 344,21 Ft
CHF: 320,16 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Tech

A mesterséges intelligenciát nem lehet legyőzni

Megsemmisítő vereséget mért a Google mesterséges intelligenciát használó programja egy dél-koreai világbajnokra a gó nevű távol-keleti stratégiai táblajátékban.

A nagy-britanniai székhelyű DeepMind cég AlphaGo nevű szoftvere ötből négy játszmában győzte le a dél-koreai Li Szedol góvilágbajnokot a kedden véget ért többnapos küzdelemben.


A végső vereséget követően a 33 éves góvilágbajnok, akinek mindössze a negyedik játszmában sikerült diadalmaskodnia, elmondta az újságíróknak, hogy az összecsapás rávilágított saját gyengeségeire.

A profi játékos, aki 21 éves pályafutása alatt tizennyolcszor nyert világbajnokságot és eredetileg 5-0-ás győzelemre számított, kétli, hogy képes lesz legyőzni a szoftvert egy következő játékban, ugyanakkor úgy véli, hogy az AlphaGót emberi ellenfél is megverheti.


A világbajnok hozzátette, időbe telt, mire hozzászokott a program játékstílusához és ahhoz, hogy ezúttal semmilyen érzelem nem alakult ki benne az ellenfele iránt.

A gó több mint 2500 évvel ezelőtt született meg Kínában. Viszonylag egyszerű szabályrendszere ellenére a játék stratégiai lehetőségekben gazdag. A két játékos felváltva helyezi a mezős táblára fekete és fehér köveit. A cél, hogy egyikük nagyobb területet foglaljon el köveivel, mint az ellenfele.

A gó kiválóan alkalmas a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatásokhoz, mivel túlságosan sok lépéslehetőség van benne ahhoz, hogy egy gép puszta kalkulációt alkalmazzon.

Az AlphaGo tavaly történelmet írt azzal, hogy a világ első számítógépes programja lett, amely megvert egy góbajnokot egy teljes játékban. A Fan Hui kínai származású európai góbajnok ellen vívott nyilvános mérkőzésről korábban úgy vélték a szakértők, hogy még legalább egy évtizedet kell várni rá.

A program megtanította magának, hogyan kell győzni, és fejlesztői szerint a gép tanulási stratégiája lehetővé teszi, hogy egy nap a számítógépek segítségével állítsanak fel orvosi diagnózisokat és végezzenek tudományos kutatásokat.

A gójátékosokat rangsoroló Go Ratings internetes oldal a második helyre sorolta a szoftvert a világranglistán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Napi több órát töltünk telefonnyomkodással
  A folyamatosan változó technológia, az egymást követő újdonságok gyakran okoznak olyan érzést, hogy “Jézusom, ez már követhetetlen, ennek biztosan katasztrófa lesz a vége!

 • Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  A filter bubble, vagyis a szűrőbuborék gyakkorlatilag az a jelenség, amikor az online térben csak a hozzánk hasonlók és a miénkkel egyetértő vélemény vesz körbe bennünket.

 • A digitális én

  A digitális én

  Nagyon ritka, ha valakinek az online személyisége teljesen megegyezik a valós énjével. Szerencsés esetben csupán egy kicsit kozmetikázott és ráncfelvarrott a digitális közösségi identitás, súlyosabb esetben azonban köszönö viszonyban sincs a valósággal.