EUR: 311,50 Ft
CHF: 265,94 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Tech

A mesterséges intelligenciát nem lehet legyőzni

Megsemmisítő vereséget mért a Google mesterséges intelligenciát használó programja egy dél-koreai világbajnokra a gó nevű távol-keleti stratégiai táblajátékban.

A nagy-britanniai székhelyű DeepMind cég AlphaGo nevű szoftvere ötből négy játszmában győzte le a dél-koreai Li Szedol góvilágbajnokot a kedden véget ért többnapos küzdelemben.


A végső vereséget követően a 33 éves góvilágbajnok, akinek mindössze a negyedik játszmában sikerült diadalmaskodnia, elmondta az újságíróknak, hogy az összecsapás rávilágított saját gyengeségeire.

A profi játékos, aki 21 éves pályafutása alatt tizennyolcszor nyert világbajnokságot és eredetileg 5-0-ás győzelemre számított, kétli, hogy képes lesz legyőzni a szoftvert egy következő játékban, ugyanakkor úgy véli, hogy az AlphaGót emberi ellenfél is megverheti.


A világbajnok hozzátette, időbe telt, mire hozzászokott a program játékstílusához és ahhoz, hogy ezúttal semmilyen érzelem nem alakult ki benne az ellenfele iránt.

A gó több mint 2500 évvel ezelőtt született meg Kínában. Viszonylag egyszerű szabályrendszere ellenére a játék stratégiai lehetőségekben gazdag. A két játékos felváltva helyezi a mezős táblára fekete és fehér köveit. A cél, hogy egyikük nagyobb területet foglaljon el köveivel, mint az ellenfele.

A gó kiválóan alkalmas a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatásokhoz, mivel túlságosan sok lépéslehetőség van benne ahhoz, hogy egy gép puszta kalkulációt alkalmazzon.

Az AlphaGo tavaly történelmet írt azzal, hogy a világ első számítógépes programja lett, amely megvert egy góbajnokot egy teljes játékban. A Fan Hui kínai származású európai góbajnok ellen vívott nyilvános mérkőzésről korábban úgy vélték a szakértők, hogy még legalább egy évtizedet kell várni rá.

A program megtanította magának, hogyan kell győzni, és fejlesztői szerint a gép tanulási stratégiája lehetővé teszi, hogy egy nap a számítógépek segítségével állítsanak fel orvosi diagnózisokat és végezzenek tudományos kutatásokat.

A gójátékosokat rangsoroló Go Ratings internetes oldal a második helyre sorolta a szoftvert a világranglistán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

    Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

    Rich Ricci, a BetBright digitális szórakoztató és online sportfogadási vállalat elnöke és tulajdonosa bemutatta a világ első robotlovasát a Cheltenham fesztiválon, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb lovaseseménye, ahol a legjobb brit és ír lovak versenyeznek.

  • Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

    Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

    Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.