2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

A mexikói elnök beszólt Trumpnak

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns megjegyzései ártanak az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatának – mondta hétfőn Enrique Pena Nieto mexikói elnök.

Az amerikai milliárdos korábban felvázolta, hogy elnöki kinevezése esetén mintegy ezer mérföld hosszúságú kerítést emeltetne az amerikai-mexikói határra (az illegális bevándorlók feltartóztatására), és arra kötelezné Mexikót, hogy fizesse meg a fal 10-12 milliárd dolláros költségeit.


Ezen felül Donald Trump “erőszaktevőknek” bélyegezte a déli határ felől érkező bevándorlókat, akik szerinte “kábítószert és bűnözést hurcolnak be az Egyesült Államokba”, s ezzel számos mexikóit felbőszített.

Az El Universal című mexikói lap hétfőn jelentetett meg interjút Pena Nietóval, s ebben az államfő kijelentette, elítéli az elnökjelölt-aspiráns kijelentéseit. “Számomra úgy tűnik, hogy (Trump megjegyzései) ártalmasak az Egyesült Államokkal folytatott viszonyunknak” – mondta. A mexikói elnök ugyanakkor hozzátette, országa megpróbál együttműködni bárkivel, aki a Fehér Ház élére kerül.

Pena Nieto mindeddig kerülte, hogy nyíltan véleményt mondjon Trump Mexikóval kapcsolatos kijelentéseiről.

Korábban két volt mexikói elnök is élesen bírálta az amerikai milliárdost. Felipe Calderón rasszistának nevezte és Adolf Hitler náci diktátor módszereihez hasonlította a republikánus elnökjelölt-aspiráns választási kampányát. Úgy vélte, Trump illegális bevándorlással kapcsolatos nézetei világszerte Amerika-ellenes hangulatot szítanak.

Vicente Fox korábbi közlése szerint az amerikai milliárdos “őrült” és “saját pártjának is kínos”. Február közepén pedig a volt államfő nyomdafestéket nem tűrő szavakkal fejtette ki, hogy Mexikó nem fog fizetni a milliárdos által felvázolt, amerikai-mexikói határra tervezett falért.

Kapcsolódó Cikkek