EUR: 345,83 Ft
CHF: 320,88 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

A Szatyorból tudjuk, mi kerül a szatyorba

A Szatyor Bevásárló Közösség alternatív vásárlási lehetőséget kínál azoknak, akiket foglalkoztat, mi kerül a tányérjukra, és azt ki és hol termelte. A közösség Szatyorboltot is működtet a Gyulai Pál utcában a hét hat napján, de ha a honlapon rendelünk, saját lakóhelyünkhöz, munkahelyünkhöz közel is átvehetjük az árut. Budán a Németvölgyi úti Bazsalikom zöldségesnél és a Szilágyi Erzsébet fasori Kincses Somogyban.

– A termelőink nagy része Budapest közelében, többségében 50 kilométeres körzetében gazdálkodik, ezt nevezzük mi „helyi” árunak – számolt be Kármán Erika, a Szatyorbolt munkatársa. – Több minősített biotermék is van, főként a zöldség- és a gabonaválasztékunkban. Csak szezonális zöldséget, gyümölcsöt kínálunk, így most például a tél végével limitáltabb a választék, aminek tényét egy tudatos vásárló el tudja fogadni.


Mint Erika elmondta, az élelmiszeren túl igyekeznek a vásárlói igényeknek megfelelni, így környezetbarát tisztítószer, sőt most pár hétig biovetőmagok is kaphatóak a Szatyorboltban. Azon dolgoznak, hogy a „termelői”, a „háztáji”, az „öko” szavak dzsungelében hitelesen képviseljék a tudatos vásárlást, a környezettudatos életet és segítsék ebben a hozzájuk csatlakozókat. Ennek érdekében az egészséges táplálkozás különféle megközelítéseit bemutató főzőprogramokat is szerveznek, vannak közösségi befőzések, kenyérsütő foglalkozások, natúrkozmetikum-készítő műhelyek, zöld filmklub, termelői látogatások és sok más olyan program, ami egy városban élő, a fenntarthatóságot komolyan vevő és gyakorló ember számára érdekes lehet.

– A mi boltunk nem egy „mindig minden van” típusú üzlet. Azért, hogy a lehető legfrissebben jussanak el a zöldségek, gyümölcsök a közösségünk tagjaihoz, hetente egyszer, csütörtökön érkezik a friss áru, amit csütörtökön és pénteken tudnak átvenni Budapest-szerte jelenleg hét helyen, előzetes rendelés (szatyorbolt.hu) alapján.


A Szatyorboltnak Budán két átvevőpontja van: a Szilágyi Erzsébet fasornál és a Németvölgyi úton. Mindkét helyre ellátogattunk. A Bazsalikom zöldségesben Kálnai Balázs elmondta, az egyik vevője kérdezte meg, nincs-e kedve csatlakozni a Szatyor Közösséghez.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kálnai Balázs örömmel csatlakozott a Szatyorbolthoz

– Kedves vevőnk babát vár, és ránk gondolt, hogy vegyük át tőle az átvevőpontot. Örömmel vállaltam, hiszen magam is igyekszem jó minőségű áruval ellátni a környéken élőket, és szívesen adom a nevem egy ilyen kezdeményezéshez. A Youtyúk tojásban is benne vagyunk, azt is lehet rendelni nálunk. Látok ebben fantáziát, erre mozdul a világ.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Bazsalikom Zöldségesben is jó minőségű árut találnak a helyiek

Ignits Györgyi, a Szilágyi Erzsébet fasori Kincses Somogy átvevőpont vezetője hobbiból működteti az átvevőpontot.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ignits Györgyi személyes meggyőződésből, közvetítői díj nélkül működteti az átvevőpontot

– Nonprofit alapon csináljuk, az a lényege, hogy az áru termelői áron jut el közvetlenül a fogyasztóhoz. Ez nagyon rugalmas módja a vásárlásnak: a megadott időn belül bármikor átveheti a rendelését a vevő, sőt, ha valami közbejön, még rugalmasabban tudunk egyeztetni – tudtuk meg Györgyitől, aki hozzátette, az sem elhanyagolható szempont, hogy sorban állás és parkolási kellemetlenségek nélkül juthatunk hozzá garantáltan jó minőségű termékekhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.