2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

A teljes észak-koreai haderőt mozgósítja Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető országa partvidékének “hatékonyabb védelme” érdekében átfogó hadgyakorlatot rendelt el, amelyben az összes haderőnem részt vesz – jelentette helyi hírügynökségi forrásokra hivatkozva a TASZSZ.

Az orosz hírügynökség szerint Észak-Korea vezetője elsősorban deszantműveletekre kiterjedő hadgyakorlatokra adott utasítást, amelyekben a haditengerészeti, légi és légvédelmi erők a tüzérséggel és a szárazföldi erőkkel együtt vesznek részt. A hadsereg egységei azt gyakorolják, hogy “szükség esetén” semlegesítsék az “ellenséges erőknek” a Japán-tengeren végrehajtandó esetleges deszant-hadműveleteit.


Az ázsiai ország vezetője az említett utasításában a “népköztársaság partvidékének hatékonyabb védelmét” hangsúlyozza, amellyel “egyetlen csapással a tengerbe lehet süllyeszteni az ellenfél bármely harci egységét, amennyiben ez utóbbi agresszív cselekményeket követne el Észak-Korea ellen.

Ezt a hadgyakorlat-sorozatot Kim Dzsong Un válaszként rendelte el arra, hogy a térségben közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat folyik Key Resolve és Foal Eagle fedőnéven. Ebbe több mint 300 ezer dél-koreai és 15 ezer amerikai katonát vetettek be. S bár értesítették Phenjant e két hadgyakorlat “védelmi jellegéről”, az észak-koreai vezető már néhány héttel ezelőtt az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére adott parancsot, hogy bármikor bevethetők legyenek válaszul az ellenségektől érkező fenyegetésekre.


Ennek ellenére március 7-én Phenjan megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát. Akkor a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a Kim Dzsong Un vezette nemzeti védelmi tanács közleményét, amely szerint “Észak-Korea kész demonstrálni hadseregének, így atomcsapásmérő eszközeinek az erejét is…, hogy választ adjon az ellenséges országok legnyugtalanítóbb hadgyakorlataira, amelyekkel meg akarják sérteni az ország szuverenitását, és megdönteni legitim vezetését”. A közlemény szerint az egyik célpont a dél-koreai elnöki palota, a másik pedig a washingtoni Fehér Ház lesz. Csapást mérnek az Egyesült Államokra és ázsiai-csendes-óceáni támaszpontjaira is, illetve hadműveletet indítanak Dél-Korea felszabadítására – hangzik a phenjani figyelmeztetés.

Kapcsolódó Cikkek