2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Külföld

“Ankara nem akar a migránsok börtöne lenni”

A török miniszterelnök Brüsszelbe indulva csütörtök este leszögezte, hogy országa nem akar “a menekültek szabadtéri börtönévé” válni.

Ahmet Davutoglu az ankarai repülőtéren tudósítóknak nyilatkozva azt mondta, hogy lát némi nehézséget az Európai Uniónál a migránsokról március 7-én tett török javaslatok elfogadásában, de reménykedik a pénteki tárgyalások pozitív eredményében.


“Ezt megvitattuk telefonon Angela Merkel német kancellárral a múlt héten, és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, amikor Ankarában járt” – mondta.

“Nem fogadunk el semmi olyan javaslatot, amely Törökországot a migránsok szabadtéri börtönévé változtatja. Ezt mindenkinek tudnia kell. Reméljük, hogy a végeredmény jó lesz Törökország, az Európai Unió és a migránsok számára is” – jelentette ki.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében a legutóbbi, március elején tartott csúcsértekezleten Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák a megállapodás hatályba lépése után az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A kiszivárgott tervezet ez utóbbi kapcsán 72 ezer szír befogadását említi.

Kapcsolódó Cikkek