EUR: 345,14 Ft
CHF: 320,99 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Külföld

Görögország segítséget kért az EU-tól

Megérkeztek hétfő reggel az első török összekötő tisztek a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekre, ami lényeges lépés az Európai Unió és Ankara közötti migrációs egyezmény megvalósítása terén, ugyanakkor Athén további logisztikai segítséget kért az Európai Uniótól az egyezség végrehajtásához.

A görög parti őrség egyik munkatársa elmondta a dpa német hírügynökségnek, hogy ezeknek a tisztségviselőknek az lesz majd a dolguk, hogy mintegy “első fokon” eldöntsék, mely migránsokat szállítsák vissza Törökországba azok közül, akik Görögországban nem kapnak menedéket.


Görögországban hiány van mind a menedékjogi szakértőkből, mind pedig a tolmácsokból, akik segítségére a menedékkérelmek kezeléséhez és elbírálásához van szükség. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátus iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött és szombat éjfél óta érvényben lévő menekültügyi paktum értelmében mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni az eurázsiai országba. Csak az maradhat, aki igazolni tudja, hogy Törökországban üldözik.


Görögország aggodalmának adott hangot a paktum gyakorlati alkalmazhatósága miatt. Híosz, Leszbosz és Számosz szigetén újságíróknak arról beszéltek helyi tisztségviselők, hogy nem világos, ki fogja megakadályozni az embereket abban, hogy elhagyjanak egy menekülttábort. Az sem egyértelmű, mi történik akkor, ha egy 500 vagy 1000 fős tömeg nem lesz hajlandó felszállni az őket Törökországba visszaszállítani készülő hajó fedélzetére.

“Gyorsan és szervezetten kell cselekednünk az elkövetkező néhány napban, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el” – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztossal tartott találkozóját követően Athénban. “A személyzeti támogatásnak hamar kell jönnie” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy a megállapodás teljesítésén négyezer ember fog dolgozni, és ebből nagyjából kétezret a tagállamoknak kellene rendelkezésre bocsátaniuk. Eddig egyetlen szakember sem érkezett Görögországba egy görög tisztségviselő szerint.

Franciaország és Németország összesen hatszáz rendőrt és menekültügyi szakembert küld Görögországba az uniós tagállamok és Törökország vezetői között létrejött migrációs egyezmény hatékony végrehajtása érdekében – közölte hétfőn a Politico című brüsszeli hírportál. Avramopulosz szerint Hollandia is ígéretet tett arra, hogy logisztikai segítséget nyújt és személyzetet is biztosít.

Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex pedig további 1500 rendőrt és 50 menekültügyi szakembert kérvényezett, akik a menekültek Törökországba való visszaküldésében segítkeznének. Jelenleg a Frontex 734 dolgozója van bevetésen Görögországban, különösen a tengeren és a migránsáradat által érintett szigeteken.

“Kulcsfontosságú fordulóponthoz érkeztünk … az európai menekültválság kezelése teljes egészében a megállapodás végrehajtásától és sikerétől függ” – mondta Avramopulosz.

Steffen Seibert, a német kormány szóvivője Berlinben úgy nyilatkozott, új szakaszt jelent a migrációban a menekültválság kezeléséről kötött uniós-török megállapodás, de annak végrehajtását még korai lenne értékelni.

Steffen Seibert elmondta, hogy a mechanizmus beindítása nagyszabású szervezési, logisztikai feladat, és a német kormány teljes erővel dolgozik annak megoldásán. Hozzátette: biztosan eltelik még néhány nap, mire az uniós tagországokból megérkeznek a görög szigetekre a helyi hatóságokat támogató menekültügyi szakemberek, tolmácsok, rendőrök és technikai eszközök, berendezések. Kiemelte, hogy a megállapodás révén sikerülhet “drasztikusan visszaszorítani, talán meg is szüntetni az illegális migrációt az Égei-tengeren, és véget vetni az embercsempészek embertelen üzletének”. A megállapodás így lehetőséget ad arra, hogy a “valóban védelemre szoruló emberek irányított, rendezett és legális módon bevándorolhassanak Európába” – mondta a német kormányszóvivő.

A Törökországból legális úton befogadandó menekültek európai uniós tagállamok közötti szétosztását sürgetik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusai.

A CDU egyik alelnöke, Thomas Strobl a Die Welt című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: nem fordulhat elő, hogy Németország legyen az egyetlen uniós tagállam, amely a legális úton érkező menekülteket befogadja. A CDU bajor testvérpártja, a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt a Passauer Neue Presse című lapnak azt mondta: “ragaszkodunk alapelveinkhez: a Törökországból érkező menekülteket igazságosan szét kell osztani az EU-tagállamok között”.

Ugyanakkor az uniós-török egyezmény ellenére nem hagy alább a Görögországba tartó menekültáradat, s hétfőn átlépte az 50 ezret az uniós országban tartózkodó menedékkérők száma, akik a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szerint jelenleg 50 411-en vannak. Vasárnap reggeltől hétfő reggelig összesen 1662 migráns kelt át a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, míg előző nap 875 volt ez a szám.

Kapcsolódó Cikkek