EUR: 345,88 Ft
CHF: 320,99 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Az ajatolláh szerint Washington továbbra is ellenséges Iránnal szemben

Az Egyesült Államok továbbra is alapvetően ellenséges Iránnal szemben, és Washington politikája aláássa az atomalkuban foglalt kötelezettségek teljesítése értelmében feloldott szankciókból származó előnyöket – mondta vasárnap Ali Hamenei ajatolláh.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni újév alkalmából a síita szent városban, Mashadban elmondott beszédében úgy vélte, az amerikai szabályozással szembeni óvatosság tartja vissza a külföldi óriásvállalatokat, különösen a pénzügyi cégeket attól, hogy az iszlám köztársaságban fektessenek be.


Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjával kapcsolatban, amelynek hatására számos, az iszlám köztársasággal szemben hozott nemzetközi szankciót feloldottak.

Azóta több tucatnyi külföldi üzleti delegáció járt Teheránban és több milliárd dolláros üzletek köttettek. Számos európai bank és pénzügyi vállalkozás azonban az amerikai kényszerintézkedések miatt távol maradt Irántól. Hamenei közlése szerint ez annak a jele, hogy az iráni gazdaságnak önmagára kellene támaszkodnia, mert az Egyesült Államok és szövetségesei nem megbízható partnerek.

Az iráni központi bank korábban ugyancsak azt mondta, hogy a továbbra is érvényben lévő amerikai szankciók riasztják el az európai cégeket.

Hamenei kijelentései ellentétben állnak az iráni ranglétrán őt követő, mérsékelt Haszan Róháni iráni elnök álláspontjával, aki a közel-keleti ország megnyitását sürgeti a piacok előtt. Vasárnap közzétett videóüzenetében Róháni azt mondta, a gazdasági növekedés kulcsa a nyitás más országok felé.

A februári kettős választásokon az elnök és szövetségesei többséget szereztek a teheráni törvényhozásban, így Róháninak lehetősége nyílik reformjavaslatai elfogadtatására a parlamentben. Hameneinek és konzervatív szövetségeseinek szakértők szerint azonban még így is elegendő hatalmuk van az törvénytervezetek elgáncsolásához.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek