EUR: 345,93 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Sport

Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia előretörést vár a tanítványától, Tóth Ivettől

Kedden érkezik a Tóth Ivett a junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság helyszínére, hiszen ma este lesz a női versenyzők hivatalos edzése a Főnix csarnokban. A 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia, Ivett edzője úgy véli, bizakodásra adhat okot, hogy tanítványa a felnőtt világranglista 16. helyén áll az idei szezonban.

korcsolya

A hasonlóság nem véletlen. Elől Tóth Ivett, utána mestere, Sebestyén Júlia

Miután Tóth Ivett a január végi pozsonyi Európa-bajnokságon várakozáson felül teljesített és a 11. helyen végzett, két hét pihenőt kapott.
„Mindenki tudja, hogy szeptembertől márciusig nem lehet folyamatosan csúcsformában lenni. A junior Grand Prix sorozatban jól szerepelt, kvótát szerzett az ifjúsági olimpiára, ahol aztán kora miatt nem is indulhatott, hiszen 12 nappal idősebb volt a korhatárnál, és több nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket ért el. Megnyerte a felnőtt és a junior magyar bajnokságot is, szüksége volt erre a szusszanásnyi időre” – mondta Sebestyén Júlia.


A felnőtt világranglistán elért előkelő pozíciója azzal jár, hogy a rövid programot az utolsó két csoport valamelyikében mutathatja majd be – ennek egy pontozásos sportágban kiemelt fontossága van.
„A kűrben csak egy spirálelemekkel tarkított lépéssor a különbség a két program között. A rövid programban viszont a lépéssorból bemutatott szóló ugrás a junioroknál flip, a felnőtteknél Lutz. Szerencsére mindkét ugrást hasonló stabilitással tudja.

Nem lesz azonban könnyű dolga Tóth Ivettnek, hiszen sokak szerint a junior mezőny szinte erősebb, mint a felnőtt. „Nagyon felgyorsult a műkorcsolya, hamar tudni kell az ugrásokat, erős forgásokat, és mindehhez jó alap korcsolyázó tudás is szükséges. Ivett azonban nem csak ugrásban fejlődött sokat az utóbbi időben, hanem előadásmódban is. Az első és legfontosabb, hogy nyugodtan tudjon odaállni, kellő magabiztossággal. Ehhez az kell, hogy érezze: az edzéseken elegendő munkát végzett, az adja meg neki az önbizalmat. Reméljük, hogy kűrt futhat, ha oda jut, már van olyan állapotban mentálisan és fizikálisan is, hogy minél jobb teljesítményt nyújtson majd. Nehéz azt is megmondani, hogy a hazai közönség milyen hatással lesz majd a 17 éves műkorcsolyázóra. Az azonban biztos, hogy sokan látogatnak majd ki szorítani érte, többek között saját csapattársai, edzőtársai is. Reméljük, ez majd erőt ad az ifjú bajnoknőnek.”


Kapcsolódó Cikkek