2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Balog: minden igaz hit kultúrát hoz létre

A kultúra és a hit összetartoznak, mert minden igaz hit kultúrát hoz létre, és minden igazi kultúra mögött ott a hit – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Fasori Református Templom újjáépített orgonáját bemutató kedd esti hangversenyen.

Balog Zoltán köszöntőjében rámutatott: a kultúra mindig egy közösségen belül születik meg, a Fasori Református Egyházközség közössége pedig összefogásával bizonyította, hogy az orgona nem csak luxuscikk, hanem a közös lelki élet fontos eszköze.


A felújítás a gyülekezet összefogásából és a kormány támogatásával valósulhatott meg – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az elmúlt négy évben több mint hatvan orgona megújulását támogatta a kormány több százmillió forinttal.

“Azt szeretnénk, ha a kormány nemcsak orgonaépítéseket támogatna, hanem minden olyan közösséget, amely értéket őriz, újít meg vagy teremt, és így segít abban, hogy otthon érezhessük magunkat ebben a világban” – fogalmazott Balog Zoltán.


A miniszter felidézte: 1999-ben beszélt először Pálúr Jánossal, az új orgona tervezőjével, a templom orgonistájával a felújításról. Egy 16 éves folyamat végére kerül tehát most pont, ennyi idő kellett ahhoz, hogy a Fasori Református Egyházközség elkezdhesse és kivitelezhesse a hangszer rekonstrukcióját.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy az orgona Bach szerint “a világmindenség leképezése”, orgonát építeni pedig hasonlít a teremtéshez. E hangszer hangja “a világ nem létező harmóniájának az elővételezése”, de ehhez emberre, művészre is szükség van. “Itt a fasorban adott az eszköz és adott az ember is, hogy megszólaljon a bizonyságtétel a szépről, a jóról az igazról, az élet küzdelméről és győzelméről” – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán beszéde végén felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét. “A zene évezredek óta az istentisztelet meghatározó része, elengedhetetlen kelléke, egyszerre hitvallás, könyörgés és dicsőítés. (.) Ez az orgona is arra hivatott, hogy hangjával az Isten előtt hódoló művészet nagyságát hirdesse” – írta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az új hangszert különösen becsessé teszi, hogy polgári, keresztyén kezdeményezés áll a megújulása mögött.

Az új orgonát tervezője, Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára avatta fel hangverseny keretében.

A Fasori Református Templom orgonáját 1913-ban a pécsi Angster cég készítette, az újjáépítést a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte. E felújítás és bővítés során az eredetileg 28 regiszteres hangszer 47 regisztert kapott. A megújult orgonában 3685 síp van, a leghosszabb ötméteres.

A hangversenyen részt vett mások mellett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) VI. kerületi és Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) VII. kerületi polgármester.

Kapcsolódó Cikkek