2020. augusztus 08., szombat
László

Egyéb XXII.kerület

Bogó Ágnes: Köszönet mindenkinek!

Bogó Ágnes nevét nemcsak Nagytétényben ismeri mindenki, de az egész kerületben élő legenda a gigászi harccal végigküzdött, embert és környezetet mentő, három évtizedet felölelő munkája miatt, amelynek eredményeként felszámolták a Metallochemiát, megkezdődött a kármentesítés, és teljes talajcserét hajtottak végre Nagytétényben, mind a „halálgyárnak” nevezett volt ólomüzem területén, mind pedig az itt élők kiskertjeiben.

Bogő Ági és fia22

Bogó Ágnes fiával, Sárdi Tamással

− 1970-ben jöttem ide, már a felmenőim is itt tanyáztak, a nagynéném a kastélyban volt házvezetőnő a ’30-as években, Mátyás nagybátyám pedig a nagytétényi hentesek hússzállítója volt. 1975-ben született meg a fiam, utána egy-két évre már kiderült, hogy a közeli Metallochemia gyár mindenütt agyonszennyezte a talajt, nem lehetett megenni a termelt zöldségeket, nagyon sokan megbetegedtek. A Metallo közvetlen közelében lakom. Mindig is közösségi ember voltam, civil összefogással elkezdtem szervezni a gyár bezáratását, és követeltük a teljes rehabilitációt – mesélt a kezdetekről Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnöke. A civileknek nagy küzdelem árán sikerült elérniük, hogy ’90 tavaszán bezárják a halálgyárnak nevezett, 100 éven át működött ólomüzemet.


Bogó és Vízi22

Vízi Sándor is együtt örült Bogó Ági munkájának elismerésén

– A saját bőrömön is megtapasztaltam, milyen károkat okozott nekünk ez a gyár. Két rákbetegséggel küzdöttem meg, azután a kisfiamat is ennek következményeként kellett hosszasan kezelni – tudtuk meg Ágitól, aki nemcsak környezetvédőként ért el kimagasló eredményeket, hanem nő létére rendszerszervező, számítástechnikai rendszermérnök és pénzügyi-számviteli főnök is volt. Negyedik diplomáját a közgázon szerezte, ahol már a fiával együtt végezte marketing-szakközgazdász tanulmányait.

– Örülök, hogy a díszpolgári cím átvételekor volt módom megköszönni mindenkinek, amit tett. Mert ebben az ügyben mindenki elvégezte, amit elvállalt. Nem volt kis és nagy feladat, mindenkinek a maga részét kellett teljesítenie ahhoz, hogy célt érjünk. Együtt csináltuk, köszönet, hogy sikerült! – mondta Ági, akit a nagytétényi civilek a március 20-i disznóvágáson köszöntenek majd, ahol ő lesz az egyik főszakács.


Bogó és László Éva22

Bogó Ágnes és László Éva, a nagytétényi civilek vezetői

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.