EUR: 344,45 Ft
CHF: 320,02 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Brüsszel szerint nálunk nincs makrogazdasági egyensúlyhiány

Az Európai Bizottság szerint a tizennyolc vizsgált uniós tagállam közül Bulgáriában, Franciaországban, Horvátországban, Olaszországban és Portugáliában túlzott a makrogazdasági egyensúlyhiány. Magyarország nem küzd ezzel a problémával a brüsszeli testület keddi közlése szerint.

A gazdasági mutatók alapján az Európai Bizottság novemberben állította össze a vizsgálandó tagállamok listáját, amelyen Magyarország is szerepelt. A bizottság megállapította, hogy a vizsgált országok közül hatban nem áll fenn egyensúlyhiány, tizenkét tagállam pedig eltérő mértékben bár, de egyensúlyhiánnyal küzd.


Bulgária, Horvátország, Franciaország, Olaszország és Portugália esetében túlzott egyensúlyhiányt állapítottak meg. Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában a bizottság értékelése szerint van ugyan egyensúlytalanság, de nem túlzott.

Ausztriában és Észtországban – amelyek idén első ízben képezték részletes vizsgálat tárgyát – a bizottság véleménye szerint nem áll fenn egyensúlyhiány, ahogyan Belgiumban, Magyarországon, Nagy-Britanniában és Romániában sem.


“Az uniós gazdaság élénkülése folytatódik, és számos tagállam előrelépéseket tesz a gazdaság strukturális problémáinak orvoslása terén. A tavalyi évhez képest kevesebb tagországban állapítottunk meg egyensúlyhiányt. Mindazonáltal változatlanul vannak nehézségek, amelyek több országot sebezhetővé tesznek. Fel kell gyorsítani a strukturális reformokat, hogy gazdaságaink versenyképesebbé váljanak. A tagállamoknak továbbra is törekedniük kell többek között az állami és a magánszektor nagy adósságállományának csökkentésére, a munkaerőpiac hiányosságainak kezelésére, a szociális ellátórendszerek fenntarthatóságának biztosítására és az üzleti környezet javítására” – közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnöke.

Brüsszel az egyensúlyhiánnyal vagy túlzott egyensúlyhiánnyal küzdő valamennyi tagállam esetében egyedi nyomon követést fog alkalmazni. Ennek keretében a nemzeti hatóságokkal folytatott szoros párbeszéd, missziók és eredményjelentések révén megerősítik a tagállamok szakpolitikai intézkedéseinek felügyeletét.

Kapcsolódó Cikkek