EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Ciprus ellenzi az EU-török csatlakozási tárgyalások felgyorsítását

Ciprus ellenzi a török európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását – közölte kedden az EU-tag ország elnökének szóvivője.

A csatlakozási tárgyalások az egyik központi eleme a migrációs válság megoldását célzó EU-török megállapodástervezetnek, amelynek főbb vonalairól az uniós vezetők és Törökország miniszterelnöke elvi megállapodásra jutottak keddre virradóra befejeződött tárgyalásaikon.


“Tekintettel Törökország kérésére, hogy az EU nyissa meg azokat a tárgyalási fejezeteket, amelyeknek befagyasztását a Ciprusi Köztársaság érte el… az elnök megerősítette azt a határozott álláspontját, hogy bármely fejezet megnyitása csak akkor lehetséges, ha Törökország teljesíti kötelezettségeit” – közölte Nikosz Hrisztodoulidész szóvivő.

A ciprusi kormány ahhoz a feltételhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását, hogy Törökország ismerje el a Ciprusi Köztársaságot önálló államként és nyissa meg a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt.


Törökország uniós csatlakozási folyamata részben a kettéosztott Ciprus problémája miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, s Törökország nem ismeri el államként az EU-tag Ciprusi Köztársaságot. A sziget törökök lakta részén alakult államalakulatot, az Észak-ciprusi Köztársaságot viszont csak Ankara ismeri el. Az EU-török csatlakozási tárgyalások több mint 30 fejezetéből eddig mindössze egyet zártak le.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását az uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson tovább folytatják a tárgyalást az Ahmet Davutoglu török kormányfő által a hétfői csúcson váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.