EUR: 344,12 Ft
CHF: 319,17 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb XXI.kerület

Csepelen is indulhat a sétálás

A tervek szerint hamarosan Csepelen is tart nordic walking órákat a MAKKA Szabadidősport Egyesület. A két bot segítségével az egész testet átmozgató sportág egyre népszerűbb Budapesten is, hiszen minden korosztály számára szórakoztató és egészséges program.

Nordic walking oktatás Madárdombon, természet, kirándulás Fotó: Keresztesi Balázs)

Minden korosztály számára megfelelő program a sétálás a természetben
Fotó: Keresztesi Balázs)

– Tudtam, hogy kell valamit mozogni – mesélte lapunknak Kun Gyuláné Erzsébet oktató. – Mindig is szerettem túrázni, sétálni, de futni nem. Hat-hét éve hallottam a nordic walkingról, és azonnal tudtam, ez az én sportom  – árulta el Erzsébet, akinek − mivel Pesterzsébeten lakik − a Normafa és a szigetek túl messze volt a már működő programjaikkal. Így talált rá Kovács Krisztára és a MAKKA Szabadidősport Egyesületre. – Eljártam hozzájuk, majd elkezdtem képezni magam.


Azóta pedig már Erzsébet tart órákat a dél-pesti régióban. Elmondása szerint ha valaki szeretné elkezdeni a nordic walkingot, semmi másra nincs szüksége, mint kényelmes ruhára és cipőre.

– Az indulásnál biztosítjuk a botokat, a technikát pedig megtanítjuk. Egyre többen csatlakoznak hozzánk. De csak hogy tisztán lássuk, ez nem séta két bottal, hanem nordic walking. Ha valaki jól csinálja, az izomzat kilencven-kilencvenöt százalékát átmozgatja – mondta az oktató. – A fiatalok között egyelőre kevésbé elterjedt, cikinek tartják, hogy valaki két bottal közlekedik. De oktattam már olyan harmincéveseket, akik fél óra után közölték, ezt nem bírják, míg a nyugdíjasok vígan meneteltek előttük.


Azon túl, hogy egyre többen ragadnak botot, sokan nem elégednek meg azzal, hogy a kerületükben csak heti egy foglalkozás van.

– Van, aki háromszor is túrázik velünk, csak mindig máshol. Sokakat megfertőzött már a sport, és nem szempont, hogy milyen messze van, akkor is elmennek az emberek, és jól érzik magukat a közösségben, ráadásul még jót is tesz az egészségüknek. A túlsúlyosok, mozgásszervi betegségtől szenvedők, cukorbetegek is űzhetik a nordic walkingot, amitől javul az állapotuk. Könnyen lehet, hogy Csepelen is lesz csoport. Az erzsébetivel már jártunk a XXI. kerületben, és jó lehetőséget láttunk benne.

Addig is, míg nem indulnak el a foglalkozások Csepelen, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt szombat reggelenként a Népligetben, a Planetárium parkolójában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.