EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Extra

Damu felesége: Roland tönkretette az életem!

Csúnya ez a történet. Pedig lehetett volna szép is, ha az újrakezdésről szól. Nehéz az oda-vissza vagdalkozásokat, felelőtlen mondatokat olvasni, miközben egy ártatlan, még meg sem született kisbaba sorsa a tét. És automatikusan kérdések sora merül fel minden jóérzésű emberben. Vajon ennek a kislánynak lesz-e újrakezdés? Erős lesz-e édesanyja annyira, hogy letegye a poharat, ha már az édesapja tulajdonképpen lemondott róla?

− Egy nagy senkinek érzem magam − kezdi a Lokálnak könnyes szemmel Edina, miközben végigsimít születendő kislánya ruhácskáján. − Szégyellem magam, amiért terhesen iszom, de le akarom küzdeni ezt a problémát. Megértem, hogy elítélnek az emberek, én is elítélem saját magam. De ettől még a legjobbat szeretném a gyerekemnek, aki hála istennek a vizsgálatok szerint makkegészséges. Nem igaz, amit Roland mondott, hogy zsugorodna a hasam. Szépen gömbölyödik − mutatja büszkén.


Damu Roland felesége és anyósa   (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége és anyósa   (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége (Fotó: Máté Krisztián)

Edina sosem gondolta volna, hogy ide jut a kapcsolata a színésszel, akivel 2012-ben ismerkedtek meg a pszichiátrián. Teljesen összetört a válása után, nem akart már bízni a férfiakban, aztán jött a színész, aki teljesen levette a lábáról. Mindössze 17 napot voltak együtt azelőtt, hogy Damu börtönbe került volna. Onnantól kezdve naponta írtak egymásnak, majd a börtönben össze is házasodtak.

Miután Damu kiszabadult, Edina és édesanyja, Ica néni szeretettel fogadták érdi otthonukban. A színész azt mondta Edinának, hagyja ott a munkáját, írják inkább az önéletrajzi könyvét. Amikor kiderült, hogy Edina terhes, mindketten örültek neki. Ezután kezdődtek a problémák, a tragikus helyzetről pedig már különböző lapok címoldalán olvashattunk: Damu elhagyta a feleségét, mert ivott. Damu szerint az lenne a legjobb, ha a babát állami gondozásba vennék, mert ő színészházban lakik. Állítása szerint esélye sincs, hogy magához vegye a kislányát és amúgy sem tud mit kezdeni egy újszülöttel…


Edina szerint a bajok akkor kezdődtek, amikor otthagyta a munkahelyét. − Tudom, hogy nem csak én vagyok ilyen helyzetben. Azt tanácsolom a sorstársaimnak, hogy próbálják elfoglalni magukat. Nagy hibát követtem el, hogy otthagytam a munkahelyemet. Válogassák meg, kiknek a véleményére adnak és ne törjenek össze. Hiszek abban, hogy minden pokoli helyzetből van kiút!

Damu Roland felesége és anyósa   (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége (Fotó: Máté Krisztián)

Míg felidézi az elmúlt időszak eseményeit, Edina édesanyja, Ica néni a konyhában csokis süteményt kínál, mutatja, hogy már a babakocsi is megvan. A kislány azonban születése után nem lakhat az érdi házban. Edina alkoholproblémái miatt az ideiglenes felügyeleti jog a nővéréé lesz. Amikor a kis Maja megszületik,  Budapesten kell majd laknia a nagynénjénél, de Edina is vele szeretne lenni.

− Tudomásul vettük, hogy ide nem jöhet a baba − mondja Ica néni. − Egyelőre egyik szülőnek sem lesz felügyeleti joga, erről majd a bíróság dönt később. Edina az újságokból tudta meg, hogy Roland nemcsak ideiglenesen költözött el a munkája miatt, hanem valóban elhagyta. Éppen most, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá. Teljesen megértem azokat, akik elítélik a lányomat. Igazuk van. Edinának problémája van, pont ezért minden héten kétszer megy pszichiáterhez, és jár hozzánk a védőnő is. Befektetni nem lehet sehova, mert terhes. Egyedül a János kórházban van egy olyan baba-mama osztály, ahova problémás kismamák kerülhetnek be, ott várólistán vagyunk. Őszintén szólva tehetetlennek érzem magam. Az már most várható, hogy Edina a kilenc hónapot nem húzza ki és hamarabb fog szülni, nemcsak az alkohol miatt, hanem mert ő is koraszülött volt. Nem tagadom, anyagilag a padlón vagyunk, hamarosan a gázt is kikapcsolhatják. De most az a legfontosabb, hogy Edina jól legyen! − tette hozzá Ica néni, akinek nyugdíja az egyetlen bevételi forrásuk: 106 ezret kap, amiből még a hitelüket is fizetik. Ötvenezerből kell megélniük ketten a terhes lányával. És hogy mi lesz a pár házasságával?

− El akarok válni − mondja Edina. − De ezzel csak a szülés után akarok foglalkozni, így is van most elég problémám…

Damu Roland felesége és anyósa   (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland felesége és anyósa (Fotó: Máté Krisztián)


Szégyelljük Rolandot!

A Damu család egyik közeli ismerőse szerint a színész rokonai nagyon elkeseredtek, amikor meglátták a férfi nyilatkozatait.

Damu Roland  (Fotó: Máté Krisztián)

Damu Roland (Fotó: Máté Krisztián)

− Mi az, hogy nem tud mit kezdeni egy újszülöttel? Sokan vannak, akik bármit megtennének azért, hogy babájuk legyen. Ez nem indok, és ezt a családja is így gondolja. Ez lesz a harmadik gyermek, akit Roland nem tud nevelni. Van egy felnőtt 20 éves fia, aki nevet is változtatott, annyit csúfolták az iskolában. A másik fiúval sem tudott sokat együtt lenni. Sőt, a börtönből pereskedett is, mert sokallta a gyerektartást. Persze Edinát is elítélik, de úgy gondolják, hogy Roland felelősséggel tartozik − mondta lapunknak a család egyik barátja.

Mi alapján döntenek a felügyeleti jogról?

Dr. Radoszáv Miklós jogász, pedagógus, gyermekvédelmi szakértő szerint a bíróság hónapok alatt dönt a felügyeleti jogról.

− A szülői felügyeleti jog megvonása bírósági hatáskör. A per során bizonyítani kell a szülők alkalmatlanságát, a gyermeket súlyosan elhanyagoló, veszélyeztető magatartását. A  jogerős bírósági döntés nem csupán néhány hét alatt születik meg. Amennyiben a születendő gyermeket szülei alkalmatlansága vagy veszélyeztető magatartása, életvitele miatt nem lehet az ő háztartásukba hazaengedni, úgy a védőnői jelzés alapján a gyámhatóság elsősorban alkalmas családtagnál vagy harmadik személynél helyezi el a gyermeket. Csak ennek hiányában kerülhet sor a családból való kiemelésre és a nevelésbe vétellel egy időben nevelőszülői elhelyezésre.

Óriási veszélyben van a baba, ha iszik az anya!

− Sok probléma lehet a babával, ha alkoholt iszik a kismama − kezdte dr. Bense Tamás családorvos. − Valószínűleg a vártnál hamarabb születik, vagy kisebb súllyal. Különböző deformitások is előfordulhatnak: keskenyebb ajak, kissé lelapult arc, lógó szemhéj. Gyakrabban lehet szív-, szem-, fülfejlődési rendellenesség. Később előfordulhat, hogy a gyerek hiperaktív vagy figyelemzavaros lesz. Bizonyos esetekben könnyebb a kismamákat leszoktatni a drogról, mint az alkoholról.

Kapcsolódó Cikkek