2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XVI.kerület

Edzés receptre mindenkinek

Bisztrai György nordic walking edző, dr. Kiss Marianna a szakrendelő igazgatója, Kovács Péter polgrámester és a receptek

Bisztrai György nordic walking edző, dr. Kiss Marianna a szakrendelő igazgatója, Kovács Péter polgármester és a receptek

Ismét egy kerületbarát programmal rukkolt elő az önkormányzat. Ingyenes edzéseket ír fel a háziorvos receptre, amennyiben igény van rá. Nem is akármilyet: a nordic walkingot.

Néhány napja indult el a a Nordic walking receptre! program. Minden kerületi orvosi rendelőben és a védőnőknél megtalálhatók azok  a receptek, amelyekkel edzésre utalhatják a kerületi lakosokat.


Pontosan hét esztendővel ezelőtt, márciusban tartotta meg Bisztrai György a Kertvárosban az első nordic walking edzését az akkor még felújítás előtt álló Havashalom parkban. Ezen az edzésen Kovács Péter polgármester is részt vett, aki az első perctől kezdve támogatja a kerületi edzéseket. A tréningek ingyenesen látogathatók az önkormányzat jóvoltából. A nordic walking edzéseket dr. Kiss Mariann, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója is támogatja, ezért az orvosok a javasolt gyógyszeres kezelés mellett ezt a fajta mozgásterápiát is ajánlani tudják a betegeknek a gyógyulásuk érdekében.

Nordic walking oktatás Madárdombon, természet, kirándulás Fotó: Keresztesi Balázs)

Nordic walking a szomszédos Madárdombon
Fotó: Keresztesi Balázs)

Mi is az a nordic walking?

A kifejezés szó szerinti fordítása „északi gyaloglás”. A gyakorlatban lendületes gyaloglás, botokkal a kézben, mondhatnánk úgy is, hogy a sífutás  „száraz” változata. Egyik nagy előnye, hogy könnyen elsajátítható, intenzív és hatékony mozgásnak számít. A nordic walking azonban több szempontból is eltér az egyszerű gyaloglástól: a legszembetűnőbb különbség a botok használata, amelyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, és nem utolsósorban megmozgatja a felsőtestet, miközben meghatározza az egész test tartását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.