EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,32 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Együtt ünnepeltek a kárpátaljai magyar szervezetek Beregszászon

Fennállása óta először ünnepelt együtt a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kedden Beregszászon, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóját méltatva.

A város központjában álló Petőfi-szobornál tartott ünnepségen a több mint ezer fős közönséget köszöntő beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki, hogy “az idei évben a magyar szervezetek és a történelmi egyházak közös megemlékezésen juttatják el március 15-e üzenetét a beregszásziakhoz”.


Ugyanakkor aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyarság körében fokozódó elvándorlás miatt, ami – mint fogalmazott – súlyos sebet ejt a kárpátaljai magyar egység érdekében eddig kifejtett munkán, “gyengíti érdekérvényesítő képességünket”. Pedig most lenne legnagyobb szükség az összefogás, az együttműködés erejére – tette hozá. Hangsúlyozta, hitet és erőt kell adni mindenkinek: hitet a közösség összetartó erejében, erőt a szülőföldön való maradáshoz, boldoguláshoz.

Kapcsolódó Cikkek