2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Elbukott a kábítószerek elleni harc?

A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre – hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.

Portugália és Csehország évekkel ezelőtt dekriminalizálta a kisebb drogvétségeket. Példájuk azt mutatja, hogy a nem erőszakos visszaélések, vagyis a kábítószer-birtoklás és kis mennyiség értékesítésének dekriminalizációja egyértelmű közegészségügyi előnyökkel jár a jelentés szerint.


Az említett országok drogpolitikája költségcsökkenéshez vezetett és nem növelte a droghasználat problémáját – írták a szakemberek.

A kábítószerek tiltására, a használók bebörtönzésére és a drogkereskedelmet irányító kartellek elleni harcra épülő több évtizedes stratégiákat egyre több kritika éri az utóbbi években.

A jelentés szerzői bizonyítékokon alapuló megközelítést javasolnak, amely a kábítószerrel összefüggő erőszak és egészségi kockázatok – többek között a tűmegosztással terjedő HIV-fertőzés és hepatitisz – minimalizálásával törekszik a károk enyhítésére.

A szakértők konklúziója szerint a tiltásra és elnyomásra épülő kábítószer-ellenes stratégiák nem működnek. Mint fogalmaztak, a bizonyítékok azt sugallják, hogy ezek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulnak egyebek között a halálos kimenetelű erőszakos esetekhez, a fertőző betegségek terjedéséhez, a diszkriminációhoz és a túladagoláshoz.

Az ENSZ Közgyűlése – 1998 óta először – egy speciális ülésen fog tárgyali világ drogproblémáiról április 19. és 21. között New Yorkban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.