2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Elfogták Európa legkeresettebb terroristáját!

Salah Abdeslamon kívül további négy személyt fogtak el a belga hatóságok – közölte péntek este Brüsszelben a szövetségi ügyészség szóvivője.

A novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét a nap folyamán fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. Thierry Werts szóvivő tájékoztatójából kiderült, hogy a mintegy négy órás rendőri akció során sikerült elkapni Abdeslamot, lövésekre is sor került.


Korábbi jelentések szerint valóban több lövés és két robbanás is hallatszott a rendőrségi akció során, a terroristát lábon lőtték, ezután vették őrizetbe. Egy másik gyanúsított is könnyebben megsebesült – mondta az ügyészségi tisztségviselő, aki azt is közölte, hogy e két emberen kívül további hármat is őrizetbe vettek. Ez utóbbiak egy családnak a tagjai, akik Abdeslamot bújtatták. Arról viszont nem tudott felvilágosítást adni a szóvivő, hogy e család milyen ismeretségi kapcsolatban állt az elfogott személlyel.

Hírügynökségek magát a szövetségi főügyészt is idézték. Eric Van der Sypt azt mondta, hogy Abdeslamnál nem volt fegyver, amikor megadásra szólították fel, s mivel nem engedelmeskedett a felszólításnak, lábon lőtték. A főügyész szerint a nyomozások folytatódnak.


A belga hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a rendőrség újabb nagyszabású akcióba kezdett az őrizetbe vételt követően, ami során több robbanást is hallani lehetett az iszlamisták fellegvárának számító brüsszeli negyedben. Továbbra sem világos, hogy e robbanásokat rendőrségi erők vagy terroristák okozták-e.

Televíziós híradásokban azt lehetett látni, hogy maszkos, feketébe öltözött rendőrök őrködtek a negyed egyik utcáján. A rendőrség körbe vett egy lakóépületet és egy fehér kapucnis melegítő fölsőbe öltözött férfit vonszoltak egy jelzés nélküli rendőrautóba.

Kapcsolódó Cikkek