2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Elkaszálta a brit parlament a vasárnapi nyitva tartást

Elvetette a brit parlament azt a kormányzati törvénymódosítási tervezetet, amely központi jogszabályi korlátozás helyett a helyi önkormányzatokra bízta volna a boltok vasárnapi nyitva tartásának szabályozását.

A módosítás tervét George Osborne pénzügyminiszter jelentette be egy éve, a jelenlegi pénzügyi év költségvetését ismertetve, azzal az indokkal, hogy a helyhatóságok jobban átlátják a helyi közösségek vásárlási igényeit, és ennek megfelelően – ha erre szükség van – enyhíthetnek a jelenlegi korlátozásokon.


A vasárnapi nyitva tartásról 1994-ben hozott, Angliára és Walesre kiterjedő törvény értelmében a 306 négyzetyard – vagyis körülbelül 280 négyzetméter – alapterületű és ennél nagyobb áruházak vasárnaponként legfeljebb hat órán át tarthatnak folyamatosan nyitva a délelőtt 10 és este 6 óra közötti időszakban. Ez az alapterület-meghatározás azt jelenti, hogy a korlátozás gyakorlatilag az összes angol és walesi szupermarketre és nagyobb áruházra érvényes.

Skóciában ezt a szabályozást régen feloldották, ott a boltok maguk határozzák meg vasárnapi nyitvatartási idejüket.


A törvény 1994-es elfogadása előtt a brit nagyáruházak egyáltalán nem nyithattak ki vasárnap, csak olyan szakosodott üzletek árusíthattak, mint például a gyógyszertárak.

A kormányzati javaslat a jelenlegi törvényi korlátozást is megszüntette volna, azzal, hogy a helyi önkormányzatok illetékességébe utalta volna a vasárnapi árusítás szabályozását.

A módosító tervezet azonban még a kormányzó Konzervatív Párton belül is népszerűtlen volt, a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt (SNP) pedig mereven elvetette a kormány előterjesztését. Végül a Labour és az SNP alsóházi frakciója, valamint 27 konzervatív – vagyis kormánypárti – képviselő alkalmi szövetséget alkotva, együttes erővel leszavazta a szerdán késő este megtartott voksoláson a módosítási javaslatot, kínos vereséget mérve a kormányra.

A kabinet ezután hivatalosan vissza is vonta a kezdeményezést.

A szavazás előtti háromórás vitában a tervezetet ellenző alsóházi képviselők rendre azzal érveltek, hogy a korlátozás enyhítését a kormány nem támasztotta alá megfelelő gazdasági érvekkel, és a módosítást a bolti dolgozók érdekképviseletei, valamint az egyházak is ellenzik.

A brit kisáruházak szövetsége szerda esti nyilatkozatában “nagy győzelemnek” nevezte az alsóházi szavazás eredményét. A nyilatkozat szerint a kormány nem készített előzetes hatásvizsgálatot, és a jelenlegi szabályozási rendszer egyébként is olyan megfelelő kompromisszum, amely lehetővé teszi a családoknak, hogy együtt töltsék a vasárnapot, emellett komoly támogatást jelent a helyi közösségekben működő kis üzletek fennmaradásához is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.